Skip to main content

Perniön kirkossa aletaan korjata kosteusvaurioita

Perniön kirkossa aletaan korjata kosteusvaurioita. Sakastin korjaus alkaa sähköjen purkamisella. Jorma Laukkanen ja Hannu Halonen Sähkö-Nurmilta tutustuivat johdotukseen alkuviikosta.

Korjaukset kohdistuvat kirkon sakastiin, jonka lattian alle on päässyt lumipyryjen ja suojasäiden yhteisvaikutuksesta vettä.   Perusongelmat ovat puuttuva salaojitus ja se, että sakastissa on päällekkäin kaksi lattiaa; nykyinen, 1960-luvulla tehty lautalattia ja sen alla oleva vanha puulattia.
–  Vanha lattia on 20 senttiä alempana kuin maanpinta sakastin ulkopuolella, sanoo Salon seurakunnan kiinteistöpäällikkö Kai Fagerström.

Ongelman jäljille päästiin vuodenvaihteessa, kun kirkkoon levisi paha haju.   Tutkimuksissa selvisi, että vastoin alkuperäistä epäilystä sakastin putkissa ei ole ongelmaa, mutta lattian alunen on likomärkä.  

Ensi kädessä sakastista puretaan pois muun muassa valo- ja äänentoistolaitteet johtoineen.  Tämän jälkeen ovi suljetaan ja sakastiin tehdään alipaine, jotta hajun leviäminen kirkkoon estetään.
Varsinaisiin korjaustöihin ei päästä hetkessä: Kai Fagerström kertoo, että uuden lattian purkamiseen hänellä on lupa, mutta vanhan lattian Museovirasto haluaa tutkia ja inventoida.
–  Sekin halutaan selvittää, voisiko sen vielä palauttaa entiseen asuunsa, Fagerström kertoo.  
Korjaustyötä sakastin sisällä ei aloiteta, ennen kuin kirkon ulkopuoli on hoidettu kuntoon; maata tulee poistettavaksi jopa metrin syvyydeltä, jotta seinusta voidaan salaojittaa. Samalla rakenteet on kuivattava.
 Ennen salaojan kaivamista Museoviraston arkeologit haluavat lisäksi tutkia maaperän.   

Koko juttu painetussa lehdessä

Jaa artikkeli: