
Tapio Lahti istahti kokeeksi Perniökodin yläkerran oleskelutilan sohvalle. Taustalla näkyvä ovi johtaa käytävään, josta pääsee terveysasemalle. Lahti muistelee, että juuri terveysaseman läheisyys painoi, kun Perniökodin sijainnista päätettiin: naapurissa olivat niin lääkäripalvelut kuin fysioterapeutti ja hammashoitolakin.
Perniökodin yläkerran tiistai-illassa raikui television Levyraati. Sohvalle olisi mahtunut katsojia useampikin kuin yksi talon asukas.
Yhteisöllinen tekeminen ja oleminen, telkkari tai päivän lehdet tai yhteiset ruokailut, ovat jatkossa entistä painavammin osa Perniökodin arkipäivää.
Vuonna 1998 toimintansa aloittaneesta Perniökodista tulee hyvinvointialue Varhan yhteisöllisen asumisen yksikkö huhtikuun alussa. Talossa on 23 asuntoa ja kaikki nykyiset asukkaat saavat jatkaa asumista asunnoissaan.
Yksi iso muutos koskee sitä, miten uudet asukkaat jatkossa valitaan.
Tähän asti valinnat on tehty suoraan Perniökodin omistavassa Perniön vanhustentaloyhdistyksessä. Jatkossa valinnat tekee hyvinvointialue,
–Heillä on kaksi viikkoa löytää vapautuneeseen asuntoon asukas. Jos ei löydy, mekin voimme tehdä valinnan. Asioita käsitellään yhdessä Varhan kanssa, sanoo Perniön vanhustentaloyhdistyksen puheenjohtaja Tapio Lahti.
Toinen keskeinen muutos koskee niin ikään uusien asukkaiden valintaa.
Perniön vanhustentaloyhdistyksen johtoajatus on ollut, että se on olemassa Perniön ja Särkisalon vanhuksia varten. Jatkossa uusi asukas Perniökotiin voi tulla mistä vain päin Varhan aluetta.
Varhan yhteisökoordinaattori Tommi Palomäki toteaa, että arjessa mikään ei muutu isosti huhtikuun alun jälkeen.
–Yhteistä tekemistä on ollut ennenkin, nyt siitä vain tulee vielä suunnitellumpaa, Palomäki sanoo.
Huhtikuun alku tuo tullessaan SKE- eli sosiaalista kanssakäymistä edistävän toiminnan ja ainakin alkuvaiheessa tätä toteutetaan nykyisen henkilökunnan voimin.