Skip to main content

Perniön lääkärit alkavat ohjata omaishoitajia avun luo

Lääkärit ovat tästä viikosta eteenpäin voineet ohjata väsyneitä omaishoitajia entistä tehokkaammin avun piiriin  Tarja Agiander ja Mari Ilvonen toivovat omaishoitajille apua ennen kuin nämä tyystin uupuvat. Taustan ikäkeskuksessa kerrotaan omaishoitajien tukemisesta maanantaina 24.9. klo 10.Perniössä.  
Salon seudun omaiset ja läheiset ry:n ja terveyskeskuksen lääkärien kanssa on kehitelty omaishoitajille uudenlainen resepti, joka ei ole kuitenkaan lääkemääräys vaan toimintaohje.  
– Lääkäri voi reseptillä määrätä väsyneeksi katsomalleen omaishoitajalle esimerkiksi tunnin jumppaa tai muuta omaa aikaa, kertoo projektityöntekijä Tarja Agiander.
Kyseessä on valtakunnallinen uutuus, jonka katsotaan tulevan tarpeeseen.    Tarja Agianderin mukaan etenkään iäkkäämmät omaishoitajat eivät halua tai osaa hakea apua tai edes hetken lepoa itselleen.
–  Lääkärin kirjoittama resepti on vähän kuin auktoriteetin sana, jota sitten jo noudatetaankin, uskoo puolestaan projektityöntekijä Mari Ilvonen.
Lisäksi reseptiä kirjoitettaessa lääkäri kysyy saako omaishoitajan tiedot antaa eteenpäin omaishoitokeskukseen.      
Jos saa, lähdetään keskuksesta käsin yhdessä apua tarvitsevan omaishoitajan kanssa katsomaan, mikä oikea tukemisen tapa pidemmällä tähtäimellä olisi.
–  Kun ihminen on todella väsynyt, hän ei jaksa edes soittaa apua. Meidän pitää olla se, joka ottaa yhteyttä, sanoo Tarja Agiander.
 Apua voi antaa esimerkiksi vertaistukiryhmä tai  mahdollisuus vapaapäivään.

Salossa onkin alkumetreillään nelivuotinen Omaishoidon lähettiläät- projekti.   Sen yksi tavoite on saada tietoa siitä, paljonko kaupungissa todella on omaishoitajia.  Väestöstä heitä on seitsemisen prosenttia eli Salossa jopa yli 3000.

Koko juttu painetussa lehdessä

Jaa artikkeli: