Skip to main content

Perniön kirjaston lehdet kiinnostavat lomalaisia

Ida-Maria Kulmala  on lukenut Harry Pottereita, Elias Kulmalaa taas kiinnostavat työkoneet.

Perniön kirjasto on Salon lähikirjastoista ainoa, jossa on voinut asioida läpi koko kesän.
Kaikissa muissa Salon kirjastoissa pääkirjastoa lukuun ottamatta ovet on laitettu henkilökunnan lomien vuoksi kiinni vähintään kuukaudeksi, joko yhdessä tai kahdessa pätkässä kerrallaan.
– Olemme pystyneet järjestämään lomat niin, että kirjastoa pystyy pitämään avoinna yhdellä työntekijällä. Meitä suuremmassa Halikossa kirjastoa ei voida pitää auki yhden työntekijän voimin, koska lainausmäärät ovat siellä niin paljon suuremmat, tietää kirjastonhoitaja Leena Plosila.
Pienimmissä kirjastoissa taas on vain yksi työntekijä, jonka loma katkaisee kirjaston toiminnan.
– Näin heinäkuussa asiakkaita on tavallista vähemmän, mutta paljon riippuu myös säästä. Jos sataa, niin väkeä käy enemmän. Alkuviikko näyttää olevan myös vilkkaampi kuin loppuviikko, arvioi Plosila.
Kesällä Plosila on saanut toimia myös turistien opastajana, sillä lomalaiset tulevat mielellään kysymään vinkkejä Salon kaupungin palvelupisteenäkin toimivalta kirjastolta.
– Kysytään Perniön nähtävyyksistä, missä voi syödä tai majoittua, tai vaikka pankkiautomaatin sijaintia.
Yksi Perniön kirjaston suosituimmista kirjoista on viime aikoina ollut Enni Mustosen uusin, Ruokarouvan tytär. Suosittua kesälukemista ovat myös kaikenlaiset dekkarit.
– Dekkareita lainataan kesällä todella paljon. Toinen asiakkaiden kesäsuosikki on lehtien lukeminen. Se ei näy tilastoissa, mutta on todella tärkeä palvelu monille, tietää Leena Plosila.
Salo liittyi vuoden 2015 marraskuussa lähes koko Varsinais-Suomen kattavaan Vaski-kirjastoverkostoon. Sen kautta myös Perniön kirjastosta voi tilata aineistoa mistä tahansa Vaski-kirjastosta ja saada aineiston perille omaan lähikirjastoonsa.
– Muualta tilataan eniten vähän harvinaisempia teoksia, esimerkiksi tietokirjallisuuden alalla jokin kapeampi erityisaihe, Plosila sanoo.
Viikko sitten torstaina Perniön kirjastoon saapui taas useampi iso muovilaatikko joko asiakkaiden muualta varaamia kirjoja tai omaan kirjastoon saapuvia palautuksia. Palautukset kun voi nykyään tehdä mihin tahansa Vaski-kirjastoon.
Kirjojen varaaminen muista Vaski-kirjastoista on nyt maksutonta. Vielä vajaa kaksi vuotta sitten Salon sisäisissäkin varauksissa piti maksaa euro yhdestä varauksesta.
Palvelu on siis parantunut entisestä.

Jaa artikkeli: