Skip to main content

Perniön asema pääsee parrasvaloihin Pimeän peitto-tapahtumassa

Junaako tässä odotellaan? Toivottavasti ei, sillä viimeinen juna meni yli 25 vuotta sitten, mutta Ulla-Maija Hoppanian (vas.) ja Kari Hannusen videodokumenteissa pääsee sukeltamaan aikaan, jolloin junat vielä kulkivat ja Perniön asemalla elettiin muutenkin vilkasta aikaa. Andréa Vannucchi veti keväällä työpajaa, jolla videot tehtiin.Kari Hannusesta ja Ulla-Maija Hoppaniasta tuli sattumalta elokuvantekijöitä.
Jokin voima ohjasi heidät alkuvuodesta Salon kansalaisopiston videotyöpajaan, jonka vetäjinä Perniön lukion tiloissa toimivat dokumenttielokuvaohjaaja Tarja Lapila ja yhteisötaiteilija Andréa Vannucchi. 

Siitä käynnistyi kerta kerralta laajentunut ja terävöitynyt projekti, jonka tulokset ovat nähtävissä ensi lauantaina kirkonkylällä järjestettävässä Pimeän peitto raottuu -tapahtumassa. 
Elokuvamateriaalia on kertynyt 50 minuutin verran. Ensiesitys suurelle yleisölle järjestetään Kunnantalon entisessä valtuustosalissa kahteen otteeseen, ensin klo 18.30 ja lyhyen tauon jälkeen uudestaan klo 19.30.

Ulla-Maija Hoppanian noin viisi minuuttia kestävä “Kun rata sortui” kertoo dramaattisesta päivästä ja Lepistön poikien sankarillisesta toiminnasta Perniön asemalla 1966. Nämä yksitoistavuotiaat vesselit olivat Hoppanian veli ja serkku.
– Tarina perustuu päiväkirjamerkintöihini 51 vuoden takaa. Tällaisen dokumentin kokoaminen pienistä palasista oli minulle täysin uusi asia, enkä olisi koskaan pystynyt siihen ilman hyviä neuvojia, Hoppania sanoo.

Hannunen on urakoinut tämän vuoden aikana neljä esityskypsää lyhytelokuvaa: ”Minun asemani”, ”Aseman raitti”, ”Lopullinen tuho” ja ekstrana vielä ”Olipa kerran tanssilava”. Videot hän on tehnyt itsekseen teemojen ytimessä, lapsuudenkodissaan Perniön asemalla.
– Tarkoituksenani oli tulla työpajaan opiskelemaan videoiden editointia, mutta pian huomasin, että kyse oli paljon muustakin. Eli omaksi yllätyksekseni myös videosta, joka esitettäisiin julkisesti, Hannunen tarinoi.
– Aiheet sinänsä oli helppo valita, koska Perniön asema on minulla ensinnäkin rakas ja toiseksi tuttu paikka.

Perniön kirkonkyläyhdistys järjestää Pimeän peitto raottuu -tapahtumansa seitsemännen kerran osana Euroopan kulttuuriympäristöpäivää.
Avajaisia vietetään lauantaina klo 17 Kunnantalolla, jonka lisäksi tapahtumapaikkoja ovat Perniön kirkko ja hiljakkoin kunnostettu Pesänlammen ranta.

Jaa artikkeli: