Skip to main content

Palkkatukirahat yhdistyksille loppumassa

Te-keskuksen kautta myönnettävät palkkatukirahat Varsinais-Suomessa ovat käyneet vähiin. Yhdistyksille merkityt rahat loppuivat aiemmin keväällä ja kunnille varatut rahat tällä viikolla.
–Tuhat euroa voi olla kuntarahaa vielä jäljellä, kärjisti vastaava asiantuntija Pasi Ristilä Varsinais-Suomen Te-toimistosta maanantaina.

Maakunnassa yhdistysten työllistämiseen Te-keskuksen kautta oli varattuna rahaa noin 3,5 miljoonaa euroa, koko potin ollessa noin 13 miljoonaa. Yrityksiin, yhdistyksiin, kunnille tai valtiolle palkkatuella työllistettyinä oli esimerkiksi tammikuussa 1200 henkilöä.
Tieto rahojen hupenemisesta pistää mietteliääksi muun muassa Perniön-Särkisalon omakotiyhdistyksessä, joka on saanut omakotitalkkareiden palkkaamiseen tukea. Yhdistyksellä on jäseniä kolmisensataa ja ringissä on parhaillaan kolme talkkaria.
–Sadalle jäsenelle talkkari on se, joka on ratkaiseva tekijä kotona asumisessa, arvioi puheenjohtaja Erkki Muuri.
–Toiminnan olisi kuitenkin jatkuttava jossain mitassa, tai muuten sitä on todella vaikea aloittaa uudestaan. Edes yksi talkkari pitäisi olla kaiken aikaa, Muuri toteaa.

Pasi Ristilä toteaa, että yritysten käyttöön varattuja määrärahoja on vielä jäljellä.
–Esimerkiksi starttirahat on pyritty turvaamaan. Yhdistykset tekevät paljon tärkeää työtä, mutta meidän pitää toimia sen mukaan, mitä Ely-keskus ohjaa ja taustalla on tietysti ministeriön linjaus, Ristilä muistuttaa.

Kuvio toistaa itseään; myös viime vuonna määrärahat loppuivat selvästi kesken. Syksyllä lisäbudjetti antoi Varsinais-Suomeen 800 000 euroa lisää.
Pasi Ristilä sanoo, että kuluvan vuoden osalta yhdistysten rahoitus riippuu siitä, mitä seuraava lisätalousarvio pitää sisällään.
–Viestiä on viety, ministeriössä ollaan varmasti tietoisia tarpeista.

Erkki Muuri muistuttaa siitä, mitkä ovat työn kerrannaisvaikutukset.
–Voidaan miettiä, miten paljon tämä säästää kaupungin kuluja, kun mahdollistamme ikäihmisten kotona asumista, Muuri tähdentää.
Hän sanoo, että syksyllä otetaan käyttöön tarvittaessa poikkeuskeinot.
–Jos tarve on, pitää käyttää syksyllä väliaikaisesti omaa rahaa.

Jaa artikkeli: