Skip to main content

Palkkatukipotti uhkaa kutistua

Omakotiyhdistysten talonmiehillä riittää työtä ympäri vuoden. Jyrki Komulaisella oli tiistaiaamuna ohjelmassa nurmikonleikkuuta Skoilassa.Palkkatuella pitkäaikaistyöttömiä pestaavien yhdistysten asema ei näillä näkymin helpota ensi vuonna.
Työ- ja elinkeinoministeriön talousarvioesityksessä siihen pottiin, josta palkkatuetkin maksetaan, on merkitty 147 miljoonaa euroa tätä vuotta vähemmän koko maassa.  Ensi vuodelle koko summa on 438 miljoonaa euroa ja palkkatukien lisäksi siitä jaetaan muun muassa yritysten starttirahat ja työvoimapoliittinen koulutus. Kuluvana vuotena rahaa oli koko maassa käytössä 585 miljoonaa.
–Summan pienenemisellä on oma vaikutuksensa myös Varsinais-Suomeen ja Satakuntaan. Niukkuutta jaetaan, ja pitäisi löytää keinot jakaa sitä oikeudenmukaisesti, sanoo vastaava asiantuntija Pasi Ristilä Varsinais-Suomen TE-toimistosta.

Kehitys huolestuttaa muun muassa Perniön-Särkisalon omakotiyhdistyksessä. Yhdistys on palkkatuella pestannut pitkäaikaistyöttömiä omakotitalkkareiksi, ja toiminta on pyörinyt jo kymmenen vuoden ajan.
–Vanhoilla, tunnetuilla toimijoilla pitäisi olla jotenkin turvattu asema. Jos joku muu saa rahoituksen tähän toimintaan ja meiltä se menee pois, voi mennä pari vuotta ennen kuin palvelu rullaa, puheenjohtaja Erkki Muuri sanoo.

Pasi Ristilä arvioi, että painopiste tullee ensi vuonna olemaan yritysten ja kuntien kautta tapahtuvassa työllistämisessä.
–Ei saa olla niin, että joku iso toimija rohmuaa kiintiöitä, ja jonkun pienemmän toimijan hyvä idea jää puille paljaille, Ristilä toteaa.

Hän muistuttaa, että paljon on edelleen auki, ja momentin pienenemistä voidaan myös paikata, jos työllisyysturvaa jaetaan toisin.

Koko juttu painetussa lehdessä

Jaa artikkeli: