Skip to main content

Päätöksiä ei voi perua

Talousvaikeuksien kanssa kamppailevassa Salossa aiotaan lähteä taltuttamaan alijäämien kasvua tutuin keinoin: henkilöstöstä vähennetään, palveluja karsitaan ja omaisuutta myydään.
Näin siis siinä tapauksessa, että poliittiset päättäjät tekevät päätöksiä tiistaina julkistetun virkamiesten esityksen mukaan.

Säästölistan keinot eivät ole uusia, mittakaava vain on aiempaa järeämpi.
Asialla on myös kiire: tarkoitus on, että päätöksiä nuijittaisiin kiinni jo kesällä.

Perustelu leikkauksille ja karsimiselle on tuttu: Salolla ei ole varaa nykyiseen henkilöstöön ja palveluverkkoon.  Kaupunki kyntää tällä hetkellä taloutensa kanssa ennätyssyvällä.

Totta on, että parhaillaan varaa ei olekaan. Riskinä kuitenkin on, että päätöksiä tehdään liiankin lyhyellä perspektiivillä.   Toimintaa pitäisi kuitenkin suunnitella lähtökohtaisesti sen mukaan, että esimerkiksi työllisyystilanne vielä palaa normaalille tasolle, jolloin varaa hiukan minimiä leveämpienkin palveluiden järjestämiseen on.   Nyt lakkautuslistalla olevat palvelut taas ovat sellaisia, että kun ne kerran on lakkautettu, ainoatakaan ei perusteta uudestaan.

Käytännön malliesimerkki on Teijon alue,  joka on monessa mielessä Salon keihäänkärkiä:  kehittyvä ja eloisa alue, jonka matkailupalveluja kaupunkikin mieluusti nostaa esille.  Vireillä oleva kansallispuisto vielä lisää alueen painoarvoa.  Toisaalta puhutaan kylän keskeisen palvelun,  alueeseen ihmisiä sitouttaneen koulun lopettamisesta.  Vaikutelmaa siitä, että oikea käsi ei tiedä mitä vasen tekee, ei tyystin voi välttääkään.   
Todennäköistä on, että leikkausten alueellisista painotuksista nousee haloo, sillä reuna-alueilta esitetään edelleen karsittavaksi.

Toisaalta Salossa ollaan pakkoraossa, kun jo kuntalaki antaa omat velvoitteensa talouden tasapainottamiseksi.  Joidenkin huutamat verojen ja maksujen korotukset eivät yksin riitä rahoituksessa olevaa aukkoa kattamaan. Maltillinen veronkorotus ei vielä karkoita asukkaita, mutta Salon tapauksessa nostojen olisi oltava niin mittavat, että ne vaikuttaisivat jo siihen, onko kaupunki vaihtoehto asuinpaikkana.

Tämä on yksi  palapelin palanen: samalla pitäisi keriä kokoon säästöjä, samalla katsoa kauas ja vielä pyrkiä kehittämään kaupunkia niin, että se joka osaltaan olisi houkuttelevakin.   
Lisää muuttujia tulee kaupunkilaisten suunnasta. Nyt esitetyistä toimenpiteistä on varmasti mielipide jokaisella salolaisella.

Jaa artikkeli: