Skip to main content

Opinnäytetyö paljasti huolestuttavia päällekkäisyyksiä vanhusten lääkityksessä

Anniina Haavisto, Milla Hänninen ja Annika Björkqvist kertovat, että lääkityksissä tulee helposti päällekkäisyyksiä, jos potilas käy esimerkiksi useammalla lääkärillä ja käyttää myös käsikauppalääkkeitä.Ikäihmisille avoterveydenhuollossa määrättyjä lääkkeitä on turhan paljon ja monella voi myös olla huolestuttavia päällekkäisvaikutuksia.

Tieto käy  ilmi kolmen Turun AMK:n  Salon yksiköstä terveydenhoitajaksi valmistuvan opiskelijan opinnäytetyöstä.

Annika Björkqvist, Anniina Haavisto ja Milla Hänninen  keräsivät vuoden 2006 ajalta tietoja Salossa  ikäihmisille määrätystä lääkityksestä ja selvittivät lääkeaineiden yhteisvaikutuksia.  
Opiskelijat käyttivät työssään lääkkeiden yhteisvaikutuksesta kertovaa SFINX-tietokantaa, jossa on tiedot yli 9000 lääkkeestä.   
117 hengen otannasta monella oli toiseksi vakavimman C4- luokan interaktioita,  vakavimman eli D4-luokan interaktioitakin tavattiin kolmella. 
Yleisin aine käytettyjen lääkeaineiden listalla on tulehduskipulääkkeistä löytyvä parasetamoli.  Toisella sijalla on aspiriinista tuttu asetyylisalisyylihappo.

Tulehduskipulääkkeet yhdessä verenohennuslääkkeissä käytetyn varfariinin kanssa lisäävät kuitenkin verenvuotoriskiä esimerkiksi ruoansulatuskanavassa.
Myös lääkkeiden suuri määrä yllätti.  Milla Hänninen muistuttaa, että WHO:n suositus on 3-4 lääkeainetta potilaalle. Salosta tilastoitujen potilaiden keskiarvokin oli 8 lääkettä, enimmilään lääkkeitä oli yhdellä ihmisellä käytössä 20.

– Toisaalta joukossa oli monta, joiden lääkityksessä ei ollut interaktioita, muistuttaa Annika Björkqvist.

Lue lisää Perniönseudun Lehdestä

Jaa artikkeli: