Skip to main content

Miksi naisten neuvot eivät kelpaa?

 Tasa-arvo on tärkeää! En ymmärrä, miksi ajatellaan, että naiset olisivat jotenkin huonompia tai heikompia kuin miehet. Ei ole reilua! Koulumaailmassakin olen huomannut, että aina poikia pyydetään tekemään jotain, mihin liittyy esimerkiksi kantamista. Urheilujoukkueitakin tehtäessä aina mietitään ensin, ketkä pojista ovat pelaamassa, miksi?Tietokoneongelmissa kysytään, osaako joku pojista auttaa, ja jos joku tyttö yrittää auttaa, tätä ei kuunnella, vaan hänet jätetään huomiotta. Kun ongelma selviää, yritetään sanoa, että joku muu olisi osannut auttaa, mutta tästä vaan ulistaan, että olisit sanonut kovempaa. 

Minun mielestäni pitäisi kuunnella, jos joku yrittää auttaa ja kokeilla toisen antamia neuvoja, vaikka neuvon antaja olisikin naispuolinen henkilö. Viime päivinä olen koulussakin kuullut monelta pojalta seksististä kommentointia. Pojat ovat vahvasti siinä uskossa, että nainen tekee ruokaa ja siivoaa, kun mies saa istua sohvalla ja juoda kaljaa. Onko oikein huudella näitä asioita julkisesti? Eivätkö pojat mieti miltä meistä tytöistä tuntuu kuulla näitä asioita? Ei minua ainakaan kiinnosta olla sellaisen ihmisen kanssa, joka ei arvosta toista ollenkaan. Mitä näiden poikien kotona opetetaan? Tekeekö heillä äiti kotona kaiken? Auttaako se isä kotitöissä lainkaan? 

Sukupuolisyrjinnästä naisten ja miesten välillä on säädetty tasa-arvolaki.Työelämän tasa-arvoa on edistettävä etenkin palkkauksessa, työolosuhteissa, työsuhteen ehdoissa sekä urakehityksessä. Tasa-arvolaki kieltää syrjinnän sukupuolen perusteella ja velvoittaa edistämään sukupuolten välistä tasa-arvoa. Mahtavaa on, että lakia sovelletaan myös sukupuolivähemmistöihin! 

Palkkaeroista noin puolet selittyy sillä, että naiset ja miehet työskentelevät eri aloilla ja eri tehtävissä. Kummaa ajatella, että olisi naisten ja miesten työt. Miksei mies voisi olla niin sanotulla naisvaltaisella alalla ja nainen ”miesten” hommissa? Naiset saavat tällä hetkellä noin 16 prosenttia pienempää palkkaa kuin miehet, vaikka heillä olisi sama koulutustausta, sama toimiala ja tehtävä ja vaikka he kuuluisivat samaan ikäluokkaan. Hallitus ja työmarkkinajärjestöt ovat sitoutuneet edistämään palkkatasa-arvoa! Hyvä!

Vuosien 2006-2015 kolmikantaisen samapalkkaisuusohjelman tavoitteena oli, että vuoteen 2015 mennessä naisten ja miestenpalkkaero olisi huomattavasti pienempi. Tasa-arvopolitiikan tavoitteena on, että jakautuminen lievenisi. Jo alkupäässä uravalintoihin voidaan vaikuttaa tasa-arvosuunnitelmilla. Naisten osuutta päätöksentekijöistä pyritään kasvattamaan niin politiikan, elinkeinoelämän kuin valtionhallinnan korkeimmilla paikoilla. Mahtavana esimerkkinä meillä on Tarja Halonen! 

Anniina Hurme
Perniön yhteiskoulu
9-luokka

Jaa artikkeli: