Skip to main content

Markkinointitemppu kasvoi maanlaajuiseksi munaringiksi

Munataksi on kasvanut kuorma-autoksi. Viime viikolla Perniön pysäkillä Robin Lindiltä hakivat tilauksensa muun muassa Pia Kaartinen ja Pasi Aaltonen.–Laadun takia haen, mutta eläinsuojelukin on ajatuksissa, mietti Pia Kaartinen viime keskiviikkona Perniön ABC:n pihalla.  

Hänellä oli käsissään kennollinen kananmunia suoraan Somerolta.

Somerolainen Vaahteramäen tila aloitti ulkokananmunien suoramyynnin kiertävästä autosta käsin reilut kaksi vuotta sitten.   ”Maajussin munataksi villitsee kaupunkilaiset” uutisoi Helsingin Sanomat lokakuussa 2014.     
–Isoin osa asiakkaista on suurissa kaupungeissa, mutta totta on, että pienemmissäkin taajamissa tämä on otettu omaksi, toteaa Vaahteramäen tilan Mikko Välttilä.

Perniössä yksi autoista pysähtyy säännöllisesti, niin viime viikollakin. Samalla lenkillä se koukkaa Uudellemaalle Espooseen ja Kauniaisiin asti.   Autoja on ajossa kolme ja kauimmaiset kohteet ovat Joensuussa ja Kemijärvellä.

Pia Kaartinen ei ole perusteluineen yksin jonossa.
–Aika tasan se palautteen perusteella menee. Halutaan munia, joilla on hyvä ruokalaatu ja toisaalta halutaan tieto siitä, että kanat elävät hyvissä oloissa, toteaa Välttilä.

Avainsana on ulkoilu:  Vaahteramäen tilalla Friida-munia munivat kanat saavat ulkoilla vapaasti  ja annetun rehun lisäksi ne saavat ruokailla myös laitumen antimilla ja heinällä.  
–Ihmisillä on kyllä halua laatuun.  Siitä ollaan valmiita maksamaankin. Olennaista on viestintä ihmisten kanssa, kertoa mitä tehdään ja miksi tehdään, Välttilä toteaa.  

Viranomaisvaatimukset ohjaavat ulkokanojakin, yrittäjän mukaan turhankin jäykästi:
–Tilantarve on iso, kun kanaa kohti lasketaan neljä neliömetriä, Välttilä muistuttaa.

Vaahteramäessä kanoja on noin 8500, jolloin tilantarve pyörii kolmen ja puolen hehtaarin huitteilla.  

Koko juttu painetussa lehdessä

Jaa artikkeli: