Skip to main content

Marine Alutechin veneet ehdolla Sveitsin armeijan käyttöön

Omaniin lähtevän poliisiveneen viimeisiä mittauksia tehtiin tiistaina.  Työssä on Aleksi Pihkanen.Teijolla viranomaisveneitä valmistava Marine Alutech laskee tulevaisuutensa vientimarkkinoiden varaan. Parhaillaan yrityksellä ovat verkot vesillä muun muassa Sveitsissä. Sveitsin puolustuslaitos aikoo tilata uusia partioveneitä ja teijolaisyritys on mukana kilpailussa. Kyseessä olisi toteutuessaan neljäntoista 13,5 metriä pitkän veneen tilaus.
Prototyyppi on parhaillaan Sveitsissä testattavana.
–Päätöksiä asiasta odotetaan tammikuussa, toimitusjohtaja Niko Haro kertoo.

Aluillaan on myös veneiden rakentaminen Arabian niemimaalla sijaitsevaan Omaniin; sikäläinen poliisi tilasi neljätoista alusta kesällä 2015. Ensimmäinen veneistä on viimeistelyvaiheessa. Suomen puolustusvoimien vuonna 2014 tekemästä tilauksesta on vesillä toiseksi viimeinen vene.
–Kotimaassa tilanne on muuten aika rauhallinen parhaillaan. Puolustusvoimilla on painopiste isoissa hankkeissa, Haro puntaroi.

Turun telakan tilauskirjat ovat risteilijätilausten myötä täynnä vuosikausiksi. Haro arvioi, että Turku ei imaise maakunnan tekijöitä, vaan hyvä veto voi jopa auttaa muita toimijoita.
–Jos alihankkijat lisäävät toimintaansa, se parantaa esimerkiksi tarvikkeiden saatavuutta.
–Meyerin tekemä työ on nostanut suomalaisen työn arvostusta maailmalla. Se näkyy meillekin, kiittelee Haro.

Yritys työllistää parhaillaan kuutisenkymmentä henkeä. Tutkimus- ja testaustyö ovat jatkuvasti isompi osa toimintaa.
–Laitteiden hinta on tullut alas ja testausta voidaan nykyään tehdä itse. Testausasiantuntemuksen ylläpitäminen on haastavaa, sitä pitäisi tehdä jatkuvasti, Haro toteaa.

Tiistaina esimerkkiä näytti mereltä palannut testiryhmä; Omaniin lähtevä vene oli ollut Hangon läntisellä selällä kunnon höykytyksessä. Teijolle paluun jälkeen analysoitiin muun muassa istuimiin kohdistunut rasitus.

Jaa artikkeli: