Skip to main content

Mansikkaa riittää kuun loppuun

Tytär Angkna Somehjt (Nun) ja äiti Lamom Khrueawan (Oi) poimivat mansikkaa Hannu Mäkelän tilalla.Herkkusuiden kannattaa olla liikkeellä, mikäli mielivät syödä saatikka säilöä tämän kesän mansikoita.
–Ihmiset nukkuvat pian onnensa ohi, elleivät lähde pian liikkeelle, hoputtaa Pappilantorpan Hannu Mäkelä.

Mansikka on tänä vuonna kypsynyt totuttua aikaisemmin. Tammikuun kovat pakkaset laittoivat taimet koville, ja Hedelmän- ja marjainviljelijäliitto arvioikin, että sato jää tänä vuonna hieman aikaisempia vuosia pienemmäksi. Pappilantorppakin sai osansa alkuvuoden kylmistä säistä.
–Jonkin verran toimituhoja tuli, mutta sellainen kuuluu tähän hommaan ja luonnon kulkuun, Mäkelä sanoo.

Vaanelan puutarhassa viljeltiin täksi kesäksi mansikkaa pitkän tauon jälkeen. Taimituhoista ei tarvinnut huolehtia, kun kasvusto on vasta myöhemmin keväällä istutettua.
–Laatu on hyvä ja määräkin vähintään keskinkertainen, ei huippu, mutta hyvä, arvioi Ismo Vaanela.
Hän veikkaa marjaa riittävän heinäkuun loppuun saakka.
–Nyt on marja hinta-laatu-suhteeltaan parhaimmillaan, hän kertoo.

Viljelijältä vaaditaan tuntumaa.
–Lannoituksen ja kastelun salaisuus on siinä, ettei saa olla liikaa kumpaakaan. Siten saa makeaa marjaa, opastaa Hannu Mäkelä.

Vaanela kertoo mansikanviljelyn uudelleen aloittamisen takana olevan paitsi asiakkaiden palaute ja toiveet, myös tyttären innostus. Vaikka vuosia sitten mansikkaa Vaanelan mailla viljeltiinkin, on siinä riittänyt opettelemista uudelleen.
–Tekniikka on muuttunut aika lailla, on biologista torjuntaa ja muuta, Vaanela sanoo.

Jaa artikkeli: