Skip to main content

Luonto kärsii jätteistä

Maatumattomat jätteet aiheuttavat eläimille vaaroja päivittäin. Lehmät ovat pahimmillaan kuolleet huolimattomasti laitumen varteen heitettyyn juomatölkkiin. Kun tölkki joutuu palasina rehupaaliin, se päätyy helposti vahingoittamaan lehmän suolistoa. Lokki voi olla sotkeutunut muovikiinnikkeisiin eikä pääse niistä irti. Seurauksena voi olla hidas ja tuskallinen kuolema.
Eläimet välttyisivät monelta harmilta, jos ihmisen välinpitämättömyys otettaisiin yhtälöstä pois. Roskien heittäminen luontoon on mitä suurinta välinpitämättömyyttä ihmiseltä. Harmittavaa on kuitenkin se, että mahdollisuudet päästä eroon jätteistä ja roskista kunniallisin keinoin ovat kaiken aikaa vähenemässä. Rinki Oy on päättänyt lakkauttaa useita kierrätyspisteitä lähialueiltamme. Poistumassa ovat kierrätyspisteet mm. Perniön liikuntahallin kulmalta, Niksaaren tienhaarasta sekä Vilniemestä. Pisteiden väheneminen lisää luonnollisesti houkutusta heittää roskia ja muuta maatumatonta jätettä luontoon.
Kesäasukkailla on lain mukaan velvollisuus hoitaa jätehuoltonsa jätteenkuljetussopimuksella tai osuudella yhteisastiaan, mutta houkutus välttää vaiva ja maksut voivat osoittautua joskus liian suuriksi.
Mathildedalissa asuva Tommi Lähde on hyödyntänyt ihmisten huolimattomuutta valmistamalla miesten alushousuja mereltä löytyneestä muovijätteestä. Idea on hieno. Helsingissä taas otettiin käyttöön keväällä Pohjois-Euroopan ensimmäinen meriroskis. Satamaan sijoitettuna se kerää talteen vedessä ajelehtivat roskat. Uudet ideat roskien keräämisessä ja hyödyntämisessä ovat tietysti hienoja, mutta mikään näistä ei riitä, ellei asenteissa tapahdu merkittävää muutosta. Myös jätteiden keräämisen järjestäminen mahdollisimman vaivattomasti on tärkeä osa muutosta.

Jaa artikkeli: