Kesän 2014 minihallitusneuvotteluissa ihmetytti hehkutus, että alle 70000 euroa vuodessa ansaitsevat pieni-ja keskituloiset saavat verohelpotuksia.Mielestäni 6000 euroa kk. ansaitseva ei ole pieni eikä keskituloinen.
Verokertymien vähentyessä ja hintojen noustessa julkiseen terveydenhoitoon, koulutukseen, päivähoitoon ja vapaa-ajan toimintaan suunnatut varat pienevät.Kouluissa ryhmäkoot kasvavat, mm. Salossa koulujen lakkauttamisten takia, opiskelu- ja hoitotunnit vähenevät, tilat huononevat koska ei ole varaa korjata ja terveyskeskusten jonot ja ajanvaraukset pitenevät.
Samaan aikaan hyvätuloisilla on rahaa laittaa lapsensa yksityiseen lastentarhaan ja kouluun, jossa ryhmäkoot ovatkin pieniä ja tilat sekä henkilökunnan palkka julkista paremmat.
Koska rikkailla ei ole aikaa jonotella, yksityinen terveydenhuolto kasvaa, niin kuin Salossakin on jo monta yksityistä lääkäriasemaa.
Kelan ja erikoissairaanhoidon tuet kyllä osataan hakea, vaikka porvarit julkisuudessa niitä haukkuvat.
Suomella on tapana ollut vuosikymmenien ajan ollut se ettei lapsia jaotella vanhempien tulojen mukaan vaan rikkaiden ja köyhien lapset käyvät samoissa lastentarhoissa, opiskelevat yhdessä ala-asteelta yliopistoon, harrastavat samoja harrastuksia ja saavat tasa-arvoista terveydenhuoltoa. Kunnallinen asuntosuunnittelukin on toteutettu niin että lähiöissä on kerrostaloja ja omakotitaloja, jolloin köyhien ja rikkaitten lapset leikkivät keskenään.
Sitä en ymmärrä että joku kehtaa Salon kaupungin valtuuston kokouksessa esittää 30 prosentin palkan alennusta kaupungin työntekijöille. Miksi porvarit haluavat koko ajan suurempia luokkaeroja ja itselleen lisää rahaa ja etuja jotka revitään pienipalkkaisten selkänahasta. Yksityistäminen näkyy olevan porvareitten ykkösasia.
Yhteiskunta tarvitsee meitä kaikkia -kuka rikkaille muuten vaatteet, ruuat, palvelut ja asunnot rakentaa.
Eikä hyvinvointivaltiossa vähempiosaisten terveydenhoitoa ja koulutusta hoideta kirkon kolehtirahoilla eikä pulloja keräämällä.
Simo Vesa
kaupunginvaltuutettu SDP