Skip to main content

Luokat tyhjenevät minuuteissa

Yhteiskoulun aulassa oli hetken ahdasta, kun kaikki oppilaat siirtyivät kerralla luokista juhlasaliin. Tämä voisi sattua tosielämässä: kemikaalirekka kaatuu kantatie 52:lla ja vaarallista ainetta pääsee ilmaan. Lounaistuuli puhaltaa pilveä kohti Perniön kirkonkylää, missä on muun muassa satoja koululaisia, jotka on saatava äkkiä välitunnilta sisään tai luokista parempaan suojaan.

Jälkimmäistä skenaariota harjoiteltiin Perniön yhteiskoulussa tiistaina. Tasan kahdeltatoista annettiin luokkiin tiedote tapahtuneesta, ja tämän jälkeen oppilaat alkoivat siirtyä luokista kohti juhlasalia.  Hätätilanteessa luokat ovat tyhjänä nopeasti; tiistaina siirtymiseen meni kymmenen minuuttia.
–Säädetyssä ajassa se onnistui, tiivisti Perniön VPK:n päällikkö Hannes Aaltonen.

Tiistain tempauksen taustalla on SPR:n valtakunnallinen valmiusharjoitus Äkkilähtö 2016. Perniössä paneuduttiin muun muassa siihen, miten kotona voi varautua poikkeustilanteeseen pitämällä varalla esimerkiksi säilykkeitä, paristoja, vettä ja vessapaperia.

Oppia saatiin myös siitä, mihin koulussa on evakuointitilanteessa varauduttava: kuulutukset menivät luokkiin ja pihalle, mutta eivät käytäville.
Erään luokan osalta taas oli epätietoisuutta siitä, onko siellä alkamassa kansalaisopiston kurssi.
–Se on yksi huomioitava asia, tiedämmekö keitä kaikkia talossa on, pohti harjoitusta koulun puolesta järjestänyt Pirkko Korhonen.

Oppilaille osa asioista oli tuttuja, esimerkiksi ensiapu.
–Se on pohjimmiltaan tuttua, kertoi 7-luokkalainen Erika Kuusijärvi.
Kotivara oli vieraampi asia.
–On siitä puhuttu koulussa, mutta en ole asiaa sen enempää koskaan ajatellut, myönsi Tuuli Sampinen.

Ensiavun ja kotivaran lisäksi rasteilla käytiin läpi muun muassa elvytystä, vaarallisia aineita ja koulun arkipäivän riskejä.
Äkkilähtö 2016-harjoituksia järjestetään Varsinais-Suomessa tällä viikolla nelisenkymmentä.

Jaa artikkeli: