Skip to main content

Lumituiskut pistivät kylvöjä katkolle

Viime viikolla kylvötöitä tehtiin hienossa säässä.  Kai Lammervon urakkaan tuli tauko lannoitetäydennyksen ajaksi.Pelloilla on tänä keväänä tehty töitä taivaalle vilkuillen.  Viime viikon lopulla lämmin sää sai kylvöt täyteen käyntiin, alkuviikosta töihin taas tekivät katkoksia lumituiskut ja kosteus.  

Olosuhteet ovat muuttuneet varsin nopeasti: perniöläinen Pekka Leikkonen tuumi keskiviikkona iltapäivällä, että lumentulo on pistänyt kylvötöitä katkolle, mutta vedeksi muutettuna lumisade ei ole kuitenkaan ollut kovinkaan runsasta.  
Puolen tunnin päästä Leikkonen soitti takaisin toimitukseen ja sanoi peruvansa aiemman lausuntonsa.

–Täällä tulee lunta ihan taivaan täydeltä, sitä on varmaan enemmän kuin talvella. Kesärenkailla ei ole meille asiaa.

Viime viikolla pellot ehtivät kuivua kylvökuntoon rivakasti.

–Mururakenne on erinomainen. Vielä alkuviikolla näytti, että neljä viisi päivää pitää odotella, mutta yhtäkkiä tuli nopea muutos ja oli aika lähteä hommiin, summasi perniöläinen Kai Lammervo.

Lammervo kylvi viime viikolla rapsia, Leikkonen taas oli aloittelemassa vehnän ja kauran kylvöä. 
–Kun tulee lunta, työstä tulee teknisesti hankalaa, hän huomauttaa.

Lammervo toteaa, että silloin on mentävä, kun maa näyttää valmiilta. 

Sokerijuurikas on Leikkosella jo kylvettynä, ja juurikkaansiemen pärjää maassa.
– Vettä ei nyt tarvitsisi paljoa tulla, ettei pelto kuoretu. Lämpöä tarvittaisiin. Ei ole tavatonta, että tulee lunta tähän aikaan, mutta ilma ei tunnu lämpenevän ollenkaan, Leikkonen puntaroi.

Lammervo arvioi, että sahaavista säistä huolimatta aikataulu on varsin normaali. Samansuuntaista kerrotaan ProAgria Farmasta: kevätkylvöt ovat maan eteläosissa aikataulussa, mutta syysviljojen ja nurmien kasvu on viileydestä johtuen ollut hidasta.

Jaa artikkeli: