Skip to main content

Liikenneturvallisuus voi parantua pensassaksilla

Mallisuoritus; valkoinen pakettiauto jarruttaa, sillä suojatielle on astumassa kaksi jalankulkijaa.  Jos pyöräilijä tulisi paikalle polkien, hän olisi väistämisvelvollinen.Ammattilaisen silmä poimii yksityiskohdan sieltä, toisen täältä.
–Tässä Haarlantien ja Salontien risteyksessä onkin kärkikolmio vasta suojatien jälkeen ja muualla ennen suojatietä. Mitähän siinä on haettu, ihmettelee Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen.

Hän ajeli Perniönseudun Lehden kanssa Perniön kirkonkylällä viime viikolla. Tarkoituksena oli katsella liikenneympäristön ongelmapaikkoja ja hyviä ratkaisuja ja ennen muuta polkupyöräilijöiden oloja.

Jotain on hyvin: Perniön kirkonkylässä ajoradan sivussa kulkee käytännössä aina yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä, joten autojen seassa ei tarvitse polkea.
Valtaosassa kirkonkylän risteyksistä väistämiskuvio on selvä: kolmio on autoilijan vinkkelistä ennen pyörätie-suojatie-yhdistelmää. Näin autoilija väistää risteävällä väylällä kulkevaa kevyttä liikennettä, samoin kävelijöitä.

Väistämisasioissa poikkeuksia riittää, ja kuviot ovat joskus monelle epäselviä.
–Moni luulee, että autoilija väistää pyörää aina, ja sitten suhautetaan pyörällä yhtään ympärilleen katsomatta yli autotien, harmittelee Heiskanen.

Joskus asiat olisivat varsin pienellä korjattavissa. Esimerkiksi Museotien päästä löytyy vaaranpaikka; näkyvyys Vuorilinnantietä alas on kerrassaan kehno.
–Pensasaita on sellainen, että siitä olisin valmis tinkimään.

Suojateitä kunnioitetaan vaihtelevasti: osa jalankulkijoista saa autoilijoilta tilaa kuten kuuluukin. Osa autoista taas pyyhältää suoraan yli suojatien, vaikka kävelijä olisi jo selvästi aikeissa astua suojatielle. Joskus jalkakäytävää asteleva kävelijä luopuu oikeuksistaan ja antaa esimerkiksi jalkakäytävän yli pihaan kääntyvän autoilijan mennä ennen itseään.
–Se on sitä vapaaehtoista luopumista. Tavallaan ymmärrän sen, mutta en voi suositella. Lähtökohdan pitäisi olla, että noudatetaan samoja sääntöjä.

Koko juttu painetussa lehdessä. Väistämissäännöt voi kerrata myös esimerkiksi Liikenneturvan sivulla osoitteessa www.lliikenneturva.fi

Jaa artikkeli: