Skip to main content

Laukanlahdella käydään ruovikoiden kimppuun entistä järeämmin keinoin

Laukanlahdella käydään kasvillisuuden kimppuun entistä järeämmin välinein.  Laukanlahden niittolautan perusta on kaksi muoviponttoonia, joiden ansiosta lautta kantaa yli tonnin kuorman. Perään asennetaan 9,9 hevosvoiman perämoottori ja keulaan 3 metrin leveydeltä leikkaava niittokone.

Lahden rannalla oli lauantaiaamuna melkein telakan tunnelmaa, kun suojeluyhdistyksen talkoissa rakennettiin uutta, varta vasten niittokäyttöön suunniteltua lauttaa.
–Ainakin  uusi lautta helpottaa niittoa huomattavasti, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Rauno Kurkela.
–Tähän asti on käytetty omia veneitä ja moottoreita ja ne ovat vähän siinä kärsineetkin.

Suojeluyhdistykselle lautan rakentaminen tuli mahdolliseksi rahallisten avustusten myötä.   Rahoitusta myönsivät Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma ja Saaristomeren suojelurahasto noin 11 000 euroa kaikkiaan.  
Rahaa niittolaitteen rakentaminen toisaalta  myös vie;  Ruotsista tilattu leikkuri, joka istutetaan lautan keulaan, maksaa runsaat 6000 euroa.  Kolmentuhannen euron hintainen on myös lauttaa puskeva 9,9 hevosvoiman perämoottori ja oma hintansa on muillakin tarveaineilla.
–Moottori on vielä erityistä työmallia, jossa on erilainen potkuri. Työntövoimaa pitäisi riittää, uskoo Kurkela.

Lauantain talkoissa mukana oli liki kymmenen henkeä ja lautta saatiinkin hyvään malliin. Leikkuri vain jäi vielä keulaan asentamatta, sillä se on vasta matkalla tehtaalta Suomeen.
Ensimmäiset niitot suoritetaan näillä näkymin niittotalkoissa elokuun neljäntenä päivänä.

Jaa artikkeli: