Skip to main content

Latokartanonkosken rantamille rakennetaan polku poikineen

Latokartanonkosken ympäristön luontopolulle on rakennettu uusia portaita tarvittaviin paikkoihin.  Oppaana kohennetulla reitillä on Ely-keskuksen aluekoordinaattori Pinja Kasvio.–Täällä on aina erilaista käydä, kun luonto muuttuu ja parhaillaan äänimaisema on tosi voimakas, hehkuttaa Ely-keskuksen aluekoordinaattori Pinja Kasvio Perniön Latokartanonkoskella. Alkuviikolla  ääntä tosiaan riitti, kun koski kuohui koko voimallaan.  

Kiskonjoki ja Karvianjoki ovat hoitotoimien kohteena yli kuusi vuotta kestävässä Freshabit-hankkeessa.
Hanke kestää vuoteen 2022 asti ja nyt kosken ympärillä alkaa  retkeilijän silmään näkyä hankerahalla toteutettuja parannuksia. Parkkipaikan kulmalle on pystytetty uusi opastaulu, ja opastuspuoleen aiotaan panostaa muutenkin.
–Tämä on vähän piilossa oleva helmi, Kasvio toteaa.

Hanke operoi sekä yksityisellä että valtion mailla. Hanketta koordinoi Ely-keskus ja toimijoita on monta.
Hihat ovat käärineet muun muassa maanomistaja, Salon seudun luonnonsuojeluyhdistys ja ensi kesänä myös WWF:aa on kutsuttu talkoisiin, joissa poistetaan luonnonsuojelualueelta vieraslajeja.
Osa määrärahasta käytetään Metso-ostoihin ja kunnostustöihin jokiuomissa. Latokartanonkoskea aiotaan porrastaa niin, että lohikalojen nousu ohi kosken kävisi entistä paremmin.  Osana hanketta rakennetaan kalatie Kosken voimalan ohi ja tehdään kunnostuksia muuallakin. Samoin hankkeen puitteissa on tehty laji-inventointeja.

Yksi uudistus on vastassa, kunhan koski on ylitetty: joen eteläpuolelle on raivattu uusi polku, joka vie uomaa mukaillen kohti alajuoksua.
–Sieltä näkymä joelle aukeaa ihan uudella tavalla, Kasvio kertoo.

Samanmoinen uusi sivukuja on raivattu myös lähemmäs yläsiltaa. Poluille on rakennettu tänä syksynä uusia portaita ja luonnonsuojeluyhdistys uusi jo aiemmin kaiteita. 

Koko kierrokselle pääset painetussa lehdessä

Jaa artikkeli: