Skip to main content

Lainamakasiinissa hovimaalarin ja velmun kunnanlääkärin töitä

Lainamakasiinin kesä avataan paikallisella taiteella.

Alakerran täyttävät viime vuosisadan alkupuolen näkymät ja tunnelmat Perniöstä ja Särkisalosta:  Perniökulttuuri-säätiön kesänäyttelyssä  juhlistetaan Carl Danielssonia, ”Tipu-Kallea”, jonka syntymästä tulee kuluneeksi 130 vuotta.

Turkulainen Danielsson asui ja vietti aikaa Perniössä 1920- ja 30-luvuilla.    Danielsson asui Yliskylässä kartanon torpassa.
– Rafael ja Gertdud Bergroth olivat hänen mesenaattejaan ja tukivat taiteilijaa, kertoo säätiön puheenjohtaja Lasse Ristikartano.

Lempinimensä Tipu-Kalle taiteilija sai lintutaulujensa ansiosta.  Näyttelyssä linnut ovat mukana, mutta niin myös paljon muuta:  maisemakuvat avaavat näkymiä niin vuosisadan alun kirkonkylään, Yliskylän saliin kuin Krailaankin.    

Perniön kotiseutuyhdistyksen näyttely juhlistaa samalla yhdistyksen 20-vuotistaivalta.
Aiheena on  Carl Georg Bremer, joka valittiin  vuonna 1896 Perniön ja Finbyn kunnanlääkäriksi.

Hän hoiti virkaa huimat 43 vuotta ja ehti tohtoroinnin sivussa tehdä paljon muutakin.  Bremer muun muassa maalasi, teki veistoksia ja leikkasi silhuetteja.
Maalaukset kertovat jo kadonneesta Perniöstä; yksi näyttelyyn otettu aihe on esimerkiksi tohtorin huvila, sen sisätilat ja pihapiiri.   Rakennus sijaitsi lähellä museota.

Bremerin puuveistoksista osa on taidokkaita karikatyyrejä, joilla saattaa olla esikuvansa Perniössä vaikuttaneissa ihmisissä.   

Lainamakasiinin kolmas näyttely on Soila Piekäisen öljyväritöitä esittelevä  ”Kesä kukkii”.

Jaa artikkeli: