Skip to main content

Kyykkä tuli liikuntatunnille

Kyykkä on tekniikkalaji, vakuuttaa Pentti Pulli.  Tyylinäytettään on antamassa Julia Keurulainen.Liikuntahallin hiekkakenttä pöllysi tiistaiaamuna yhteiskoululaisten liikuntatunnilla.
Tällä kertaa ei soraa lennätetty jalkapallo- tai pesisottelun merkeissä vaan kyykkäpelin ansiosta.

Koulun opettajista Marja Rautanen toimii aktiivisesti Perniön karjalaiset ry:ssä ja sai ajatuksen, että perinteinen karjalainen kyykkä olisi hyvä tuoda vaihtoehdoksi näytille myös liikuntatunnille.
Tiistaina oltiin tositoimissa eikä ollenkaan huonolla menestyksellä:
– Nämähän ovat varmaan harjoitelleet salaa, veisteli Pentti Pulli kahdeksasluokkalaisten peliä seuratessaan.

Pulli on pitkän linjan kyykkäharrastaja, ja tuli vaimonsa Liisan kanssa Suomusjärveltä perniöläisiä opettamaan.
Kyykkä on etäisesti sukua suositulle mölkylle.  

Yksinkertaisesti kyse on siitä, että tasaiselle sorakentälle piirretään kaksi neliötä joiden väliin jätetään tietty matka.  Neliöistä toiseen asetellaan tietyllä tavalla toisen joukkueen kyykät, toiseen toisen.  Kyykät ovat puusta sorvattuja 10 senttiä korkeita lieriöitä.    Toinen neliöistä on samalla toisen joukkueen pelineliö ja toisen joukkueen heittoneliö. Molempien joukkueiden pelaajat yrittävät vuorollaan heittää omasta pelineliöstään käsin kyykkämailalla eli sauvalla kyykkiä ulos kauempana sijaitsevasta heittoneliöstä.

Tiistaina sovellettiin, eikä esimerkiksi heittojen määrää rajoitettu.  Parhaat kyykän pelaajat saavat heittoneliön tyhjäksi muutamalla heitolla.   Kehitys oli tosin sen suuntaista jo tiistaina:  esimerkiksi Julia Keurulainen tempaisi  yhdellä heitolla koko joukon kyykkiä ulos neliöstä. Osasyy voi olla siinä, että mölkyn ja petankin kanssa Julia on ennestään tuttu.
Uusi laji oli hänen mielestään joka tapauksessa tervetullut kokeilu koulutunnille.
– Tässä tulee enemmän voitontahtoa, sellaista oloa että nyt lähtee, kuin vaikka pesiksessä.

Jaa artikkeli: