Skip to main content

Kylään tullaan kauempaakin

Bart Venema, Mini Venema, Annemarie van Es, Aad van Es ja Galina Fofanova tulivat sanojensa mukaan viettämään marinaan hidasta ja rauhallista päivää.Vappuna avattu, uudistettu Mathildan marina Mathildedalin kylän rannassa on ehtinyt kerätä kiitettävästi veneilijöitä ja matkailijoita.
–Merimaili-ohjelman yhdessä jaksossa käsiteltiin tätä aluetta. Se toi monia veneilijöitä tänne, erityisesti sellaisia, jotka eivät olisi välttämättä muuten tänne löytäneet, marinasta kerrotaan.
Alueen tarjonta on vailla vertaansa. Löytyy alpakkapuotia, panimoa, ruukkialueen tunnelmaa ja kansallispuistoa.
–Synergiaedut ovat valtavat. Kaikki hyötyvät toinen toisistaan, kiittelee marinan ravintoloitsija Maria Rantanen.
Marinan terassilla istuskelee viiden hengen porukka. Puheensorinasta erottaa, ettei tämä seurue ole supisuomalaista sakkia.
–Olemme Hollannista, kertoo Aad van Es. Hänen vaimonsa Annemarie van Esin veli, Bart Venema, asuu naisystävänsä Galina Fofanovan kanssa Pohjassa, ja heillä on mökki Perniössä. Mukana on myös isoäiti Mini Venema. Reissu ei ole ensimmäinen tänne pohjoisempaan suuntaan.
–He ovat aiemmin nähneet Turkua ja Helsinkiä, joten halusin nyt esitellä tätä seutua, Bart Venema selittää.
Vieraille on näytetty muun muassa Teijon kansallispuistoa.
–Suo on siellä niin erityinen, halusin näyttää sen, Bart Venema kertoo.
Mathildedaliin tultiin viettämään rauhallista, hidasta päivää.
–Tämä on niin kaunis paikka. Voisin istua tässä tuntikausia ja ihailla maisemaa, Aad van Es huokaa.
Hänen vaimoonsa teki kansallispuisto lähtemättömän vaikutuksen.
–Siellä pystyi kuulemaan täydellisen hiljaisuuden, hän hehkuttaa.
Vieraat kiittelevät myös sitä, että vaikka kaikkialla on hiljaista ja ihmisiä ei liiku niin paljoa, ovat kaikki palvelut saatavilla. Kaupat, ravintolat, kahvilat ja terassit löytyvät, mutta paikasta ei tarvitse tapella eikä ruuhka pääse hollantilaisiin mittoihin missään vaiheessa.
–Rauha. Se on mielessäni, kun täällä olen, lopettaa Aad van Es.
Hollantilaiset vieraat eivät ole ainoat kauempaa saapuneet, joita marinassa on nähty. Ravintoloitsija Maria Rantanen muistelee tänä kesänä tavanneensa väkeä ainakin Ruotsista, Norjasta, Saksasta ja Iso-Britanniasta saakka.
–Elokuussahan alkaa Euroopassa lomakausi, joten luultavasti pian vielä enemmänkin porukkaa tulee muualta kuin Suomesta, hän pohtii.
Yksi suurimmista asiakasryhmistä on kuitenkin karvaisempaa sorttia. Marinan ulkotilat ovat auki koirille, ja mahdollisuutta istuskella lemmikin kanssa terassilla on käytetty ahkerasti.
–Juuri jouduin yksi päivä laskeskelemaan, onko terassilla enemmän koiria vai ihmisiä, Rantanen nauraa.

Jaa artikkeli: