Skip to main content

Kylä on laaja käsite

Kemiönsaaren Taalintehtaalla juhlittiin viikonloppuna; kyseessä on maakunnan vuoden kylä. 
Kyläläisille menevän onnittelun lisäksi on syytä kehaista palkintoraatiakin tietystä avarakatseisuudesta. Joitakuita valinta voi näet oudoksuttaakin: olemukseltaanhan Taalintehdas on kuin pikkukaupunki, palveluiltaan samoin. Lähtökohdiltaan kylä on joka tapauksessa omintakeinen, teollinen taajama saaristossa. 

Hyvä on muistaa, että kaikesta huolimatta kyseessä on pieni, alle 2000 asukkaan keskittymä.
Kilpailussa haettiin kylää, joka tunnetaan muuallakin kuin omalla paikkakunnalla. Näihin kriteereihin Taalintehdas sopii hyvin: kesän matkailusesonki on vilkas ja tapahtumakalenterissa riittää merkintöjä pitkälle syksyyn. Suurimmat tapahtumat tunnetaan varmasti koko eteläisessä Suomessa.

Palkintoperusteissa käy ilmi sekin, että kansalaistoiminta yhdistysten ja tapahtumien kautta on se, mitä isokin taajama tarvitsee pysyäkseen eloisana. Haaste lienee talvikausi, jolloin vapaa-ajanasukkaat eivät ole lisäämässä väkilukua.
Tapaus Taalintehdas osoittaa joka tapauksessa kouriintuntuvasti, että kylän ei tarvitse näivettyä, vaikka siitä tulisikin entinen kuntakeskus. Taalintehtaalla on ollut seitsemisen vuotta aikaa sopeutua tilanteeseen ja se on myös tehty.

Jaa artikkeli: