Varsinais-Suomessa vietetään tämä viikko talvilomaa, ja koulut ovat hiljenneet, mutta Perniön Kirkonkylän koulun kuudesluokkalaisten vanhemmilla ovat linjat olleet viikon ajan kuumina.
Vanhemmilta lähti sunnuntaina maailmalle kirjelmä, joka on tavoittanut ainakin Salon sivistystoimen viranhaltijoita sekä luottamushenkilöitä. Siinä vanhemmat tuovat julki huolensa koulun arjen sujumisesta: heitä huolettavat ennen muuta resurssien riittävyys ja tilojen toimiminen.
–Henkilöresurssit ja työrauha ovat se, mitä me toivomme, tiivistää Katihanna Heikkinen.
Iiro Pouke ja Tanja Packalén sanovat, että ajatus kirjeestä on kytenyt pitkään. Taustalla on huomio siitä, että lapset eivät ole siinä terässä, mihin on totuttu, vaan paljon aiempaa väsyneempiä eikä koulutyö tunnu entiseen tapaan kiinnostavan.
Neljäs koolla olleista vanhemmista on Johanna Holmberg.
–Koulussa pitäisi pistää enemmän panosta perusasioihin, ihan alkaen kirjoittamisesta, hän sanoo.
Vanhemmat korostavat, että he eivät halua moittia opettajia, jotka tekevät varmasti ammattitaidollaan sen, minkä voivat. Epäkohdista halutaan viestiä ylemmäs, kaupungintalolle ja sinne, missä opetussuunnitelmista päätetään.
Kouluarkeen kaivataan ennen muuta lisää henkilöresursseja: turvallisia aikuisia, sanoo Katihanna Heikkinen.
–Ohjaajia ja avustajia. Puhuttiin säästöstä, joita koulujen keskittäminen tuo, mutta minne se raha on mennyt. Onko sekään tasapuolista, että tälla alueella on kouluja keskitetty, mutta muualla ei.
Salon sivistyspalveluiden vs. johtaja Inkeri Lahti sanoo olevansa harmissaan siitä, että vanhempien huolta on lähdetty purkamaan laajalle levinneellä kirjelmällä.
Oppilashuollon osalta Lahti sanoo jakavansa huolen. Oppilashuollosta kuten kouluterveydenhoitajista vastaa nykyään hyvinvointialue.
–Heidän puolestaan en voi tarkasti kommentoida, mutta tiedän, että tilanne on hankala. Se, mikä huolettaa on, että ei ole edes hakijoita.
Väite aliresurssoinnista ei Lahden mielestä aivan päde: kuudesluokkalaisia on paljon, mutta kahden luokanopettajan tukena on myös laaja-alainen erityisopettaja tai kaksikin sekä koulunkäyntiohjaaja.
Koko juttu ja sivistystoimen vastaus 22.2. digi- ja printtilehdessä!