Luin talousalueen lehdestä (SSS 6.2.2013), että Salon kulttuurijohtaja jää eläkkeelle vuoden loppupuolella. Työnteon hän on jo lopettanut. Uutisen mukaan kulttuurijohtaja pitää kevään aikana pois esimerkiksi rästiin jääneitä lomiaan.
Onko Salossa niin huono henkilöstöhallinto, että tällainen on mahdollista? Normaalityöpaikoissa lomat on pidettävä vuoden aikana. Jos näin ei tee niin leikkuri nollaa lomapäivät. Itse kerätyt tuntipankki-ylityöt, jotka esihenkilön tulee hyväksyä, on yleensä myös nollattava vuoden loppuun mennessä. Veronmaksajana haluan tietää, miten nämä lomabonukset on ansaittu?
Seuraava määräaikainen viranhoitaja ilmoittaa olevansa toimintojen ylläpitäjä eikä siis tee mitään.
Nämä ym. henkilöt pitää nopeasti lomauttaa toistaiseksi.
Kiinnostuin katsomaan mikä näiden henkilöiden työ olisi: jakaa rahaa kulttuuriin ja järjestää neljä vuosittaista näyttelyä Veturitallissa.
Veturitalli on Salon runsaan rahan aikana perustama tiilirakennus aseman takana. Siellä kävi viime vuonna 20000 kävijää, josta puolet oli ilmaislipulla käyneitä koululaisia. Toinen puoli oli samaa joukkoa, joka neljässä näyttelyssä. Tästä voi päätellä, että 2500 salolaista käy näyttelyissä ja ja maksavat vain 4 euroa/kerta. Tämä on 5% kaupungin väkimäärästä. Väkimäärä on sama, joka kävi aikoinaan yhtenä viikonloppuna Perniön Kisakalliolla ja maksoi pääsylipussa kaikki järjestäjien kulut ja vilkkaan paikallisen nuorison urheiluharrastuksen. Siellä nautittiin todellisesta musiikkikulttuurista.
Kaupungin tehtäviin ei kuulu verovaroilla rahoittaa 5% kultturieliitin harrastuksia.
Tälle vuodelle talousarviossa on erheellisesti arvioitu taidemuseoon tulevan 20 000 maksavaa kävijää ja esitetään että lipun verosubventioksi tulee 29,34, vaikka jo tiedetään, että yli puolet on ilmaislipulla kävijöitä ja koululaisia. Lipun verosubventioksi viime vuonna tuli 51,96 euroa. Tästä näkee, että tämä maksoi ja maksaa veronmaksajille miljoona euroa vuodessa. Henkilöstöä on vähintään viisi ja rakennusten ylläpito mukaan lukien nostanee kulut yhteensä puoleentoista miljoonaan vuodessa. Onko myös muu kaupungin talousarvion valmistelu näin alkeellista?
Mitä sitten tällä rahalla saa? Olen ollut veturitallissa ilmaislipulla kutsuttuna katsomassa kuvia, jotka jo on kirjoissa julkaistu; kuvia jotka tunnistin nähneeni jo päivälehdissä ja performansseja, jotka on jo tehty muualla.
Jos kävisin näyttelyssä oma-aloitteisesti, niin se maksaisi minulle 4 euroa lippuna + 51,96 euroa veronmaksajan subventiona + 50 euroa matkakuluina; yhteensä 115,96 euroa.
Vertailun vuoksi : Astrumin esitykset ovat n 25-30 euroa lippu ja samat 50 euroa matkakuluina, yhteensä 75-80 euroa. Tällaista on kaupungin taideosaaminen ja taloudenhoito. Poliittisen rahan arvo on tässä n 20%.
Kävin kutsuttuna Suomusjärven mielenkiintoisessa, muinaishistoriallisen kivinäyttelyn avajaisissa. Näyttely oli rakennettu Suomen vilkkaimman tieväylän varrelle. Sen kulut olivat muutama tuhat euroa vuodessa.
Salon veturitallin eliitti halusi nopeasti tappaa kilpailijansa, koska siitä pelättiin tulevan liian kova kilpailija veturitallille kävijämäärissä. Vieläkö kaupunki maksaa vuokraa näistä Kivihovin tiloista?
Mitä sitten pitäisi tehdä. Joko lopettaa kaupungin veturitalli ja antaa sen hoito sen ystävien haltuun. Voisi perustaa kulttuurisäätiön, kuulemma sellainen on Perniössä. Tai toiminta voi jatkua, mutta ilman veronmaksajien piilosubventiota. Tällöin haetaan yrittäjäksi yksityinen galleristi, joka todella osaa taidemarkkinat ja näyttelyorganisoinnin. Kolmas vaihtoehto on antaa tila Astrum keskuksen käyttöön. Siellä osataan monipuolinen kulttuuritoiminta ja osataan tehdä se kiinnostavasti ja kannattavasti. Varmasti myös näihin vaihtoehtoihin koululaiset pääsevät ilmaislipulla – he ovat tulevaisuuden kulttuurikuluttajia.
Kun äsken oletin, että uusi Salon naisjohtaja-troikka saa ja haluaa talouden kuntoon, niin tässä olisi helppo nakki aloittaa ja saada miljoona opetustoimen varmistamiseksi.
Peruskuntalainen