Skip to main content

Koulunpenkki olisi nuorelle riisipeltoa parempi paikka

Susanna Työppönen tapasi kummipoikansa Laminen.Valokuva kertoo paljon: koulussa on välttämättömät kalusteet, mutta ei juuri muuta, ei kunnon kattoakaan.
Kuvan koulu on Senegalin Mlompissa ja  opinahjoon pitäisi lasten päästä.
Kynnyskysymykseksi voi nousta se, onko lapsilla tarvittavat varusteet; kynät, kumit, reppu – kaikki se, mikä suomalaisille on itsestään selvää.

Asian eteen otetaan yksi askel tänä keväänä, kun Vaaka ry alkaa kerätä koulutarvikkeita Senegalin eteläosassa sijaitsevaan Mlompiin.
Kaikkiaan Mlompin alueella on tuhatkunta koulua käyvää lasta ja nuorta.
–Ajatus on, että mieluummin kouluun kuin töihin riisipellolle, sanoo keräystoiminnassa mukana oleva perniöläinen Susanna Työppönen.
–Senegalissa ei ole systeemiä, joka nämä tarvikkeet lapsille antaisi.

Senegal on kaiken kaikkiaan köyhä maa, joskin katukuvassa näkyvät myös suuret tuloerot.
Työppösellä on kiinteä kytkös seutuun kummiohjelman kautta. Työppösen kummipoika, 15-vuotias Lamine, asuu enonsa perheessä sillä omia vanhempia hänellä ei ole.
Työppönen maksaa joka kuukausi 15 euroa perheelle ja tämä takaa sen, että poika pääsee kouluun, eikä hänen tarvitse työskennellä perheen riisiviljelmillä.

Oman osansa olojen kohentamiseksi on tehnyt myös esimerkiksi Casamance-Suomi-ystävyysseura, jonka kummikylä on juuri Mlomp.

Susanna Työppösen kuvat ja muistot Senegalista kertovat, että tekemistä riittää: esimerkiksi liikennekulttuuri on vähintään vapaata ja jätehuollossa isoja ongelmia.

Kerättävät esineet ovat:
penaalit, 5 eriväristä puuvärikynää, 3 lyijykynää,1 kuulakärkikynä,teroitin, pyyhekumi, viivain.
Keräys alkaa heti ja sen päättymisestä kerrotaan erikseen.
Tavaraa otetaan vastaan muun muassa Perniönseudun Lehden konttorissa. Ovi on avoinna ma-to klo 9-16.

Jaa artikkeli: