Perniön yhtenäiskoulun yläkoulussa oli tiistaina käytännöt kuin millä vaan vaalipaikalla.
–Tunnen teidät kaikki, mutta tarkistetaan nyt nimetkin listalta kuten muissakin vaaleissa, opasti nuoriso-ohjaaja Elisa Paavola.
Tarkistuksen jälkeen oli vuorossa äänestyskoppiin meno oppilas kerrallaan ja lopulta äänestyslipun pudottaminen uurnaan. Niin ikään tiistaina äänestivät Perniön ja Halikon lukiolaiset sekä yläkoululaiset myös Armfeltissa ja Moisiossa.
Äänien perusteella valitaan Salon nuorisovaltuusto, johon kuuluu viidestä viiteentoista jäsentä. Nuorisovaltuuston kausi on kaksivuotinen.
Perniön yläkoulusta ehdokkaita on kaksi. Amanda Sundholm nostaisi esiin muun muassa harrastusmahdollisuudet; muuta kuin urheilua hän kokee olevan tarjolla niukasti. Samoin askarruttaa se, miten käy sen periaatteen, että joskus yhteisesti sovitusti pitkä päivä tasataan lyhyemmällä päivällä myöhemmin. Toinen ehdokas, Helmi Lindstedt, sanoo pitävänsä tärkeänä muun muassa sitä, että nuorten mielenterveyttä ja jaksamista tuetaan.
Ajatuksille löytyi tukea äänestyspaikalta ja kouluarjesta puolestaan löytyy aiheita parannuksiin. Tiistaina asiaa miettivät ehdokkaiden lisäksi Emmi Hietala, Maria Jääskeläinen ja Aino Sandholm.
Viime aikoina puhuttu koulupäivän alun myöhäistäminen jakaa joukkoa. Sandholm tulisi mielellään aikaisin kouluun, jotta pääsee myös ajoissa pois; muita ajatus myöhäisemmistä aamutunneista miellyttää.
–Ehkä sitä voisi myös jaksottaa sen mukaan, koska on pimeämpää, sanoo Sundholm.
Salo aikoo kokeilla maksutonta aamupalaa kaupungin lukioissa. Ajatusta voisi yhdeksäsluokkalaisten mielestä laajentaa peruskoulunkin puolelle; Emmi Hietala sanoo aamun olevan niin kiireinen, että aikaa aamupalalle kotona ei aina ole.
Alkuviikosta tapetilla ovat olleet myös kännykät. Maan hallitus lähetti lausuntokierrokselle lakiluonnoksen, jonka mukaan opettajalla tai rehtorilla olisi oikeus ottaa haltuunsa laite, jolla oppilas häiritsee opetusta. Laki velvoittaisi koulut tekemään säännöt puhelinten käytöstä päivän aikana. Helsingin Sanomien mukaan koulupäivä käsittäisi myös välitunnit ja ruokailun. Nelikko kavahtaa täyskieltoa: Wilmaan tulevat esimerkiksi koearviot, jotka pitäisi nähdä. Samoin sieltä löytyy lukujärjestys ja tieto esimerkiksi mahdollisesta luokkahuoneen vaihdosta. Välituntien kuluminen ilman puhelinta epäilyttää.
–Pihalla on tuo areena, mutta ei sitten oikein muuta, Jääskeläinen sanoo.
Kännyköitä ei koeta oppituntien kiusaksi: Aino Sandholm toteaa, että puhelimet tunneilla ovat tiettyjen oppilaiden ongelma – ja toisaalta välillä puhelimia myös tarvitaan opiskelussa.
Helmi Lindstedt viestittää uskovansa, että kännykkäkielto olisi hyväksi oppilaiden kannalta, mutta myöntää itsekin ottavansa sen joskus esille oppimistilanteessa, vaikka ei saisi.