Skip to main content

Kosken asema sai kyläyhdistyksen

Kosken asemalle viritellään kylätoimintaa pitkän hiljaiselon jälkeen.  Saara Kemppainen ja Matti Helin ovat olleet polkaisemassa käyntiin Kosken aseman kyläyhdistystä.

Kyläyhdistys on perustettu ja rekisteröity ja suuntaviivoja tulevalle toiminnalle aletaan hakea heti ensimmäisessä kokouksessa joulukuun alussa.
– Kokouksessa valitaan hallinto ja  toivottavasti syntyy jo keskustelua jatkosta,  esittää Saara Kemppainen.
Hän on parhaillaan papereissa kyläyhdistyksen puheenjohtaja; tehtävään piti nimetä joku Salossa kirjoilla oleva, kun  yhdistys rekisteröitiin.  Varapuheenjohtaja parhaillaan on Matti Helin ja sihteeri Ilpo Halonen.
– Mutta kokouksessahan voidaan jakaa kaikki nämä paikat uusiksi,  Helin muistuttaa.
Yhdistys syntyi siitä huomiosta, että kylä on hiljainen ja hajallaan.
–Hirmuisen huonosti tunnetaan toinen toisiamme. Kuitenkin kylään on muuttanut paljon uuttakin väkeä, sanoo Saara Kemppainen.
–Postinumeroalueella on 140 postilaatikkoa ja täällä on mieletön määrä eri alojen osaajia.

Helin sanoo, että jo 20-30 osanottajaa ensimmäiseen kokoukseen olisi hyvä määrä. Tervetulleita ovat niin vakiasukkaat kuin mökkiläisetkin.
Kyläyhdistyksen rekisteriin saattanut kolmikko ei halua olla ”johtotroikka”, joka sanelee tekemiset.
– Ihmisethän sen toiminnan päättävät. Me olemme vaan valmistaneet välineen, kokouksessa se pitäisi pistää toimintaan. Välineen tekijät voivat väistyä sivummallekin, sanoo Kemppainen.
Varsinaiseksi toiminnan keskuspaikaksi kaavaillaan työväentaloa, jonka parhaillaan omistaa hiljaiseloa viettävä työväenyhdistys. Neuvotteluja talon saamisesta kyläyhdistyksen omistukseen on jo käyty.   Jos ja kun omistusoikeus vaihtuu, voi kyläyhdistys anoa esimerkiksi Kotiseutuliitolta rahaa talon kunnostamiseen ja ylläpitoon.
– Vaihtoehto on, että talo jää tyhjilleen ja rapistuu kelvottomaksi, miettii Helin. 

Jaa artikkeli: