Skip to main content

Kirkkokansa saa nähdä jouluna aarteen vuodelta 1488

Johannes Alaranta esittelee latinaksi kirjoitettua messukirjaa, joka on ollut pappien työkalu jo 1400-luvun lopulla.Kun valokuvat on otettu, aluekappalainen Johannes Alaranta ottaa Perniön kirkossa jalustalla lepäävän kirjan hansikkaisiin puettuihin käsiinsä ja kiikuttaa sakastiin laatikkoon. 

–Lasikansi tähän tulee vasta illalla. Kun kirja on yli 500 vuotta säilynyt, olisi karmeaa jos se minun aikanani tuhoutuisi, Alaranta muistuttaa.

Kirja on vuonna 1488 Lyypekissä painettu Missale Aboense, ennen uskonpuhdistuksen aikaa painettu Turun messukirja ja korvaamattoman arvokas esine. Kirjat tilasi Turun piispa Konrad Bitz ja ne painettiin Saksassa. 
–Niitä jaettiin eri kirkoille. Perniö oli siihen aikaan varsinainen mahtikirkko ja sai siksi omansa, arvelee Alaranta.
Perniö on mainittu omana seurakuntanaan jo 1330 ja nykyisen kirkon paikalla on ollut kirkko jo ennen Missale Aboensen painamista.

Alaranta löysi kirjan vuonna 2013 Perniön seurakuntatalon varastosta. Sen oli Museovirasto tutkinut ja pakannut mutta jättänyt Perniöön.

Nyt kirja pääsee kirkkokansan nähtäväksi; sitä varten on salolainen Markus Kuisma tehnyt jalustan ja uv-suojaava lasikansi tuotiin kirjan päälle eilen illalla. jotta se säilyy. Perniön kirja on ainutlaatuinen.
– Toista ihan samanlaista ei ole koko maailmassa, Alaranta korostaa.

Pyhän Laurin kirkossa vietetään aattohartautta kello 16 ja jouluyön messua klo 23. Myöhäisillan tapahtuma on perinteisesti vetänyt kirkon täyteen väkeä ja nuoriakin ihmisiä.
–Parikymppisiä on ollut iltamessusa aina paljon. Ehkä he ovat vasta heräilemässä siihen aikaan, kun itsellä alkaa jo nukkumaanmenoaika lähestyä, Alaranta veistelee.

Teijon kirkossa vietetään jouluaaton hartautta klo 14 ja Yliskylän kirkossa jouluaamun jumalanpalvelusta joulupäivänä klo 9. Kosken kartanon kirkossa on jumalanpalvelus joulupäivänä klo 11. Huomenna perjantaina on hartaus Teijon luontokeskuksella klo 18. Tänään torstaina lauletaan vielä kauneimmat joululaulut klo 18 Yliskylässä.

Jaa artikkeli: