Skip to main content

Kirkko selvinnee paikkauksin

Kirkon katto tutkitaan tietysti katolle kiipeämällä. Juha Förström ja Pertti Lammi ovat kartoittaneet Pyhän Laurin kirkon katon kunnon lokakuun aikana.Perniön Pyhän Laurin kirkon paanukaton etelälapetta ei tarvinne uusia täysin, mutta paikattavaa siinä jo on, sanoo katon kuntoarvion tehnyt Juha Förström.  Katto on käyty läpi lokakuun aikana ja vaikka lopullinen yhteenveto on vielä tekemättä, arvioi Förström, että korjaukseksi riittää se, että osa paanuista vaihdetaan ja katto tervataan.
–Tuhannella paanulla siinä ei varmaan pärjää, mutta se on vielä pieni osa tuosta katosta, hän muistuttaa.

Etelälappeella on paanuja runsaat 19 000. Joka paanu on nyt käyty läpi ja merkitty papereihin sen mukaan, onko siinä esimerkiksi laho- tai halkeamavikaa. Osa paanuista on 1900-luvun alusta.

Salon seurakunnan kiinteistöpäällikkö Kai Fagerström kertoo, että uusittavien paanujen määrästä riippuu, mitä toimenpiteitä tehdään.
–Jos uusittavien paanujen määrä jää alle kahteenkymmeneen prosenttiin, esitetään määrärahaa korjauksiin ensi vuodelle. Tietysti aina parempi on, mitä pienempi prosenttiosuus uusittavaksi tulee, sanoo Fagerström.
Hän arvioi alustavasti, että kyseessä on 70-80 000 euron työ.
–Sillä voidaan sitten saada se 20-30 vuotta lisää ikää katolle.

Kiinteistöpäällikkö toteaa, että nyt tehty kartoitustyö säästää varsinaisiin korjaustöihin kuluvaa aikaa, kun viallisten paanujen sijainnista on mustaa valkoisella.
–Kartoitus palvelee korjausta, tekee työn kuka vaan.
Seurakunnalla on varastossa Fagerströmin arvion mukaan ehkä joitain satoja paanuja.

 

Jaa artikkeli: