Skip to main content

Kirjakkalaan rakentuu kyläverstas – Heikki Pullo tuo Saloon maker-kulttuuria

Heikki Pullo nimesi kyläverstaansa Tetris Makerspacebarniksi. Nimi Tetris tulee seinän tiilikuvioista, jotka muodostavat oman tetris-pelinsä.

Kirjakkalaan melkein kaksi vuotta sitten perheineen muuttanut Heikki Pullo on pistänyt tuulemaan.

Heidän tontilleen on kovaa kyytiä nousemassa Tetris Makerspace -nimellä kulkeva työtila, joka saattaisi tulevaisuudessa toimia myös kyläverstaana. Pullo sai vastikään Ykkösakselilta yli 13 000 euron rahoituksen työtilan sisätilojen rakennustöitä varten.

–Vuosi sitten olin jo tehnyt vesikaton ja korjannut perustukset ja salaojat, kertoo Pullo työmaasta.

Työmaa ei ole perinteinen hallirakennus, joka nousee keskelle peltoa. Se on vuonna 1949 rakennettu vanha navetta, jota on nyt noin puolentoista vuoden ajan remontoitu uuteen uskoon. Käytännössä vain runko säilyy, kaikki muut laitetaan uusiksi.

–Tammikuussa saimme ensimmäiset 50 neliötä lämpimäksi ja sain muutettua vuokratiloista tänne. Tavoitteena on saada päähalli valmiiksi vuoden loppuun mennessä, kertoo Pullo.

Pullo itse pyörittää Makerspaceman -nimistä yritystä. Monipuolisena yrittäjänä hän tarjoaa teknologiaopetuksen suunnittelua ja konsultointia, mutta on koulutukseltaan teknisen työn ja teknologian opettaja. Hän tekee monenlaisia tilaustöitä ja tilasuunnitteluja, mutta Tetriksen tarkoitus ei ole toimia vain hänen yrityksensä työpisteenä. Tiloja voisi vuokrata omaan käyttöön, laserleikkurin saisi varata omaan käyttöönsä, tai sitten pajalla olisi mahdollista pitää esimerkiksi robotiikka-aiheisia kursseja.

Pulloa ajaa hänen vankka mielenkiintonsa maker-kulttuuriin. Maker-termi kääntyy suomeksi muotoon ”väkertäminen” tai ”värkkääminen”, vaikka Pullon mukaan termi viittaakin kapeampaan alueeseen kuin kansainvälisesti tunnetumpi maker-kulttuuri.

–Maker on 2000-luvun nykyaikaista tee se itse -kulttuuria. Tekeminen on siis ihan sitä samaa kuin ennenkin, eli joku tekee tarve-esineitä tai haluaa muokata ympäristöään, se tarve on ollut aina ja on edelleen. Mutta ne välineet, joilla tehdään, moninkertaistuvat. Kun tarjolla on ehtymätön tietovarasto ja osaamista jaetaan, ei kenenkään tarvitse lähtökohtaisesti olla sähköinsinööri tai automatiikan vanhempi asiantuntija, jos nyt haluaa tehdä itselleen jotain, missä hyödyntää vaikka robotiikkaa, tiivistää Pullo maker-kulttuurin ytimen.

 

Lue lisää torstain lehdestä!

Jaa artikkeli: