Skip to main content

Kipuraja on matalalla

Aikuiset joutuvat maksamaan Salossa vastedes selvää rahaa kaupungin omistamien liikuntatilojen käytöstä.
Paljon huomiota saaneessa asiassa tehtiin kompromissi; kaupunki päätti puolittaa seuroilta pyytämänsä salimaksun. Maksut koskevat vain työikäistä väestöä, alle 20-vuotiaat ja seniorit saavat edelleen käyttää saleja ilmaiseksi.

Muutos voi tuntua periaatteen asiana isolta, ilmaiset salit ovat olleet Salossa perinne tai jäänne lihavilta vuosilta. Tuotto-odotus ei ole ainakaan ylimitoitettu; esimerkiksi suunnilleen saman kokoinen Lappeenranta kerää salimaksuilla vuodessa 170 000 euroa. Jo pieni vertailu muualle Suomeen osoittaa, että Salossa aiotaan pyytää saleista hyvin kohtuullista hintaa. Aikeena on lisäksi palauttaa se summa, joka menee yli tuottotavoitteen.

Asiassa ei kannattane liiemmin hötkyillä eikä tehdä johtopäätöksiä. Sikäli tuotto-odotus on osaksi tyhjän päällä, että vasta ajan kanssa selviää, minkäikäisiä urheilijoita salivarausten takana on. Ratkaisussa on kaikkiaan vähän se maku, että jostain on vain haluttu saada tietty määrä euroja.
Tasa-arvoinen ratkaisu on sikäli, että toisella logiikalla samaa tulovirtaa olisi voitu lähteä hakemaan esimerkiksi uimahallin maksuja kiristämällä. Osuva oivallus yrittää tehostaa tilojen käyttöä on se, että ns. virastoaikaan salien hinta on alennettu.

Mielenkiintoista on se, miten asia etenee; ajatuksena on, että myös muilta kuin urheiluseuroilta alettaisiin pyytää maksua kaupungin tilojen käytöstä. Hintapyynnön on oltava tällöinkin hyvin maltillinen; monelle pienemmälle seuralle tai yhdistykselle hinnan kipuraja voi tulla vastaan yllättävän äkkiä.

Jaa artikkeli: