Skip to main content

Kemiönsaaren esikoululaiset saavat oppinsa kodassa kuusien katveessa

Poutapäivänä esikoulua käydään pääosin ulkona. Edla Tahvanainen kurkistaa ikkunasta kotaan.Yksi sananvaihto kertoo paljon. 
–Muistitko laittaa kariketta?
–Muistin, vakuuttaa kirkas ääni puuceestä. 

Nyt ei olla mökillä eikä leirillä vaan esikoulussa, vaikka voisi luulla. Kemiönsaaren suomenkieliset esikoululaiset eli ryhmä Ilvekset ovat tämän syksyn ajan käyneet eskariaan ihan uudenlaisessa ympäristössä, nimittäin kodassa ja etenkin metsässä kodan ympärillä. Silloin tietysti vessa-asioilla käydään puuceessä ja karike pitää muistaa.

–Ajatus lähti siitä, että itseäni jotenkin harmitti se, miten nykyään ihmiset jämähtävät sisälle, sanoo opettaja Marjut Kytölä.
Idea kehittyi ja siihen lähdettiin kunnantalolla mukaan innolla. Kota nousi kunnan toimesta metsään kesän aikana. Sen vieressä on nuotiopaikkakin.

Tiettömien taipaleiden takana ei olla. Metsänrinteessä nököttävältä kodalta pienen pellon yli näkyy Silva-päiväkoti. Päivät alkavat sieltä ja tervehdysten jälkeen ryhmä tallustelee kodalle. 

Kodan seutu on jätetty suosiolla luonnontilaan, erikokoisia puita ja risuja riittää aineksiksi leikkiin, vaikka varsinaisia leluja ei olekaan. Opiskella voidaan yhtä lailla kuin luokkahuoneessakin; kirjaimia voi harjoitella sommittelemalla niitä kepeistä tai raapustamalla aakkosia hiekkaan, matematiikkaa taas voi keksiä mistä vaan. 
–Voidaan mitata puita tai laskea askelia tästä tuonne, antaa Kytölä esimerkin.

Lisää tunnelmia metsäeskarista 8.9. lehdessä

Jaa artikkeli: