Skip to main content

Kemiön Mylly täyttää 110 vuotta

72-vuotias Jouko Laakso ei aio vetäytyä kokonaan eläkkeelle myllyn johtamisesta.Kemiön Mylly täyttää tänä vuonna 110 vuotta. Syntymäpäivän vuoksi myllyn johtaja Jouko Laakso järjestää juhlat lauantaina.
Mylly on ollut perheyritysten omistuksessa lähes aina. Vuonna 1903 yrityksen perustivat Österbergin veljekset. Mylly kulki pitkään isältä pojalle.
Jouko Laakso ja Harri Virta ostivat myllyn 15 vuotta sitten. Kun Virta lähti töihin Pirkanmaalle, jäi mylly jälleen perheyritykseksi.
Kotimaisuus on ollut Jouko Laaksolle aina ykkösasia. Hän myös kertoo ostavansa vain laadukkainta viljaa, näin saadaan hyvälaatuista jauhoa. Laadukkaan jauhon tuntevat myös asiakkaat.
Kemiön mylly on harvoja yksityisiä myllyjä Suomessa. Myllyn, kuten muidenkin pienyritysten pitää erottua joukosta jollain tavalla. Kemiön mylly tekee sen laadukkailla raaka-aineillaan.
-Meillä on parhaat viljavainiot. Saaristossa sato on runsaampaa kuin muualla.
Ruista myydään tuotteista eniten, mutta grahamjauhot ovat Laakson ylpeys. Grahamjauhot ovat kulkeneet myllyn tuotevalikoimassa kauan.
Kuten muitakin yrityksiä, myllyä vaivaa erottumisen aiheuttamat kustannukset. Luomuruista tilataan paljon, mutta se on myös kallista ostaa tuottajilta.
-Leipomot eivät ymmärrä, miksi meidän tuotteemme ovat kalliimpia. Moni on koittanut muiden myllyjen tuotteita, mutta palannut meidän jauhoihin. Mikäli emme voi nostaa hintoja, emme tee tätä enää pitkään, Laakso toteaa.
-Yhteiskunta ei ymmärrä pienyrittäjiä. Työllistän kaksi työntekijää, mutta sen lisäksi kuljetukset hoidetaan paikallisten firmojen kautta. Täällä riittää korjattavaa, joten ostan puu- ja rautatavaran täältä.
-Jos meidän toiminta loppuu, loppuu monen ihmisen työ, Laakso toteaa vakavana.

Lue koko juttu viikon 34 painetusta lehdestä.

Jaa artikkeli: