Skip to main content

Kelan palettia ei tunneta

–Lähdette porukalla ja sanotte, että haluatte kahden hengen huoneen, jos yksin lähteminen arastuttaa, sanoo sosiaalityöntekijä Irma Lehtonen.
Hän vieraili maanantaina Perniön eläkkeensaajien kerhossa ja aihe oli ikäihmisiä koskettava: Kelan korvaukset ja etenkin se, että kaikista palveluista ei tiedetä.
–Vaikka mehän olemme ne jo kuitenkin maksaneet, kärjisti eläkkeensaajien Kaarina Andersson.

Lehtosen evästys ottaa kaveri mukaan koski Kelan korvaamia kuntoutuskursseja.
–Ne ovat eri asia kuin tuetut lomat, korostaa Lehtonen.
–Käsitteet menevät muuallakin usein sekaisin ja vähän väärääkin tietoa liikkuu, Lehtonen lohdutti.

Eräs ero on siinä, että tuetuissa lomissa on oltava tietty aikaväli, kuntoutuskursseissa ei. Kuntoutusten suhteen myös paikka ohjataan tarkemmin; perniöläiset ohjataan muun muassa Ruissaloon ja Naantaliin. Kursseihin kuuluu kolme hoitojaksoa. Kolmannella kerralla mukaan voidaan ottaa myös omaisia, joiden kanssa käydään läpi myös ikääntyvän tilannetta ja esimerkiksi edunvalvonta-asioita.

Eräs Lehtosen arvion mukaan harvakseltaan käytetty mahdollisuus liittyy ns. matkakattoon; sairausvakuutuksesta korvattavissa matkoissa on tietty omavastuu, ja nämä vielä nousivat tämän vuoden alussa.
–Mutta vuotuinen omavastuu tulee täyteen yllättävän äkkiä. Jos korvattavia matkoja on paljon, niitä siis kannattaa pistää ylös, Lehtonen sanoo.
Perniöläissyntyinen Lehtonen on valtiotieteiden tohtori ja pitkän linjan sosiaalityöntekijä.

 

Jaa artikkeli: