Skip to main content

Karttaharjoitus ei riitä

Suomen kuntakarttaa halutaan piirtää uusiksi.

Varsinais-Suomessa katseet ovat kiinnittyneet Salon sijasta lännemmäs; ministeriön rajaama Turun selvitysalue on millä vain mittareilla katsottuna iso.  Kunta, jonka yksi nurkka voisi olla Pöytyän pohjoiskolkassa, länsireuna lähes Uudessakaupungissa ja idässä Sauvossa, on nykytermein varmasti haastava hallittava.  Kulttuurierot päätöksenteossa kuin muutenkin olisivat valtavat.

Arjen pyörittämisen tai tehokkuuden kannalta helpommalta ei vaikuta Kemiönsaaren ja Paraisten selvitysalue, mitä maantieteeseen tulee: kunnan länsireuna olisi Kustavin eteläpuolella ja itäpää Strömman kanavalla.  Välissä olisi tuhansien saarten pirstoma merialue.

Äkkiseltään ajatellen ei ole ihme, että ministeriön mietteet oudoksuttavat maakunnassa. Selvältä vaikuttaa, että kartalla valtavat kunnat eivät voi toimia yhden hallinnollisen keskuksen varassa, vaikka lähipalvelut kuten paikalliset kirjastot tai terveysasemat hyvin autonomisia olisivatkin.   Pahimmillaan pakkonaitetaan yhteen kuntia, joilla on ollut tähän asti hyvin erilaiset kehittämisen painopistealueet.  Liitoksen jälkeen  tasapuolisuuden vaatimus taas voi tarkoittaa tasapäistämistä ja hyvien palvelujen ja tehdyn työn näivettämistä.

Jos karttoja halutaan piirtää, pitäisi piirtää muutakin kuin mahdollisten suurkuntien ulkorajat, esimerkiksi se, mitä palveluja kohtuullisuuden nimissä on mukana pidettävä –  ja se, mitä näiden ylläpito maksaisi ja kenelle.

Tehtävä on tietysti käytännössä mahdoton. Luontevampi ajatus on, että jos kuntakarttaa on uudistettava, otetaan pohjaksi se, mitkä  kunnat jo aiemmin ovat tehneet yhteistyötä.  Pelkkään väestöpohjaan ei voi tuijottaa.

Viesti perille

Salossa odotetaan lauantaiksi jopa tuhansien ihmisten osanottoa synnytysosaston puolesta järjestettävään tapahtumaan.  Marssille lähdetään, vaikka sairaanhoitopiirin hallitus jo antoi synkkää viestiä osaston jatkumisesta.
Lopullisesti asian päättää sairaanhoitopiirin valtuusto marraskuun lopulla.  

Päätöksenteon pohjaksi on pyydetty lausuntoja alueen kunnilta, mutta ainakaan hallituksessa Salon antama, synnytysosaston jatkoa puoltanut, lausunto ei kääntänyt riittävän montaa päätä.

Ehkä virallisella lausunnolla ei ole tehoa valtuustoonkaan, mutta ihmisjoukolla Salon torilla voi olla.
Piirin valtuuston kokoonpano on tehty poliittisin perustein ja mukana on kuntapolitiikasta tuttuja nimiä.   Pelko siitä, että aluesairaalan alasajo voi nostaa tien pystyyn seuraavissa vaaleissa, voi olla se pelote joka saa valtuuston olemaan toisilla linjoilla kuin hallitus oli.  

Jaa artikkeli: