Skip to main content

Suomalaisten kesälomabudjetti tänä vuonna on noin 1380 euroa per kotitalous. Summa on hiukan viime vuotta pienempi ja kaiken kaikkiaan pienin kymmeneen vuoteen. Tiedot käyvät ilmi Nordean hiljakkoin teettämästä tutkimuksesta.

Tulokset kertovat paitsi keskimääräisen summan, myös sen, että pääkaupunkiseudulla rahaa varataan lomalle käyttöön eniten, lähes 1800 euroa. Itä-Suomeen verraten summa on melkein kaksinkertainen. Tämä tieto tuskin yllättää ketään.

Pienituloisen tai työttömän näkökulmasta summat ovat molemmissa tapauksissa varmasti isoja ja saavuttamattomissa.
Etenkin lapsiperheissä tilanne voi aiheuttaa mielipahaa; siinä, missä jollekin perheelle kierros maan joka huvipuistossa ei ole taloudellisesti minkäänlainen ponnistus, on toiselle päiväretki naapurilääniin iso asia. Kesäloma jos mikä ei kuitenkaan saisi olla kilpavarustelun aihe.

Tutkimustulokset kertovat, että kuuta taivaalta ei tavoitellakaan: kolmannes vastaajista kertoi pysyttelevänsä loman ajan lähinnä kotona.
Eteläisessä Salossa tilanne on sikäli lohdullinen, että esimerkiksi alle tunnin säteellä Perniöstä on paljon nähtävää ja koettavaa ja retkikohteita.

Samalla tulee tutuksi oma kotikaupunki, joka joskus voi jäädä arkireittejä lukuun ottamatta kovin vieraaksi. Se, että kohde on lähellä, ei tarkoita, että se olisi jotenkin vaatimaton.
Ehkä olisi paikallaan muistaa, maksukykyyn katsomatta, että loman laatu ei riipu käytetyn rahan määrästä.

Jaa artikkeli: