Skip to main content

Kalliosta Kaamaseen ja sieltä Teijolle

Luontokeskus on valmis kesään. Viime perjantaina asiaan kuuluivat vappuhörhelöt. Inna Salminen seuraa Katja Vuorensyrjän pallonripustustoimia.Työmatka käsivarren Lappiin voi johtaa siihen, että eräänä päivänä ihminen löytää itsensä oppaan tehtävistä Teijolta.
–Olin työmatkalla käsivarressa ja oivalsin, että näinkin voi elää, muistelee Teijon kansallispuiston toisena oppaana tämän kesän ajan työskentelevä Katja Vuorensyrjä.

Käsivarressa heränneestä ajatuksesta on aikaa vuosia, tuolloin Vuorensyrjä työskenteli vielä aivan muulla alalla pääkaupunkiseudulla. Hän teki sen, mistä moni haaveilee: jätti tutut kuviot ja lähti opiskelemaan erä- ja luonto-oppaaksi.
–Muutin Helsingin Kalliosta suoraan Kaamaseen, hän myhäilee.

Vuorensyrjän aiempi työpaikka oli Ylä-Lapin luontokeskus Siida Inarissa.

Toinen opas on Inna Salminen, turkulaissyntyinen pitkän linjan partiolainen, joka katsoo metsää myös toisesta vinkkelistä: hän opiskelee metsätalousinsinööriksi Tampereella. Salminen kertoo, että sekä partio että isoisä opettivat kaupunkilaistytön menemään metsään ja nauttimaan siellä olosta.

Entä, minne kaksikko ohjaisi Teijoa tuntemattoman retkeilijän? Inna Salminen vinkkaa uudesta reitistä, Totin polusta Sahajärven vierellä. Reitillä kuljetaan läpi lehtomaisten maisemien.
Vuorensyrjä lähettäisi kävijän yöretkelle Puolakka-ja Matildanjärven ympäri.
–Siitä tulee varmaan viidentoista kilometrin lenkki, jolla on hyvin erilaisia luontotyyppejä. Yöksi voi sitten valita jonkun sopivan laavun.

Kansallispuiston luontokeskus avasi ovensa perjantaina ja ovet ovat avoinna elokuun loppuun asti.

Jaa artikkeli: