Skip to main content

Kaislakarkelot kutsuu luonnonystävät hyötyyn ja huviin

Laukanlahden suojeluyhdistyksen uusi puheenjohtaja Helen Oksanen Kaislaksi nimetyllä niittolautalla.

Ulla Järvelän pihamaalla Laukanlahden kupeessa on valmistumassa kaksi uutta keräyslauttaa kaislaa ja järviruokoa varten.
Ne liittyvät kahden vanhan keräyslautan seuraksi, kun Laukanlahdella ensi viikonloppuna taas niitetään.
– Nämä ovat vanhoja pelastuslauttoja Helsingistä. Perniön keksijäyhdistyksen Timo Seppälä on aina uusia lauttoja kehitellyt, niin nytkin. Vinkki saatiin Kiskon Kirkkojärveltä, kertoo Laukanlahden suojeluyhdistyksen uusi puheenjohtaja Helen Oksanen.
Oksanen on Ulla Järvelän tytär ja viettänyt viimeisinä vuosina yhä enemmän aikaa Perniössä. 
Vaikka niittotalkoot ovatkin jo tuttu juttu, uutta sen sijaan on niiden kyljessä järjestettävä oheisohjelma kuten lettukestit ja musiikki. Paikalla saa myös tehdä kaislamattoja sekä rakentaa kaislamajaa opastettuna. Kaislakarkelot kutsuvat luonnonystäviä sekä tulevana lauantaina että sunnuntaina kello 10 alkaen. 
Kahta päivää putkeen ei kenenkään tarvitse pakertaa. Kolmen tunnin työvuorostakin on apua. Keskellä päivää talkoolaisille on järjestetty ruokailu. Kun kello lyö 16, on lettukestien aika. Sunnuntaina on päivän päätteeksi vielä elävää musiikkiakin luvassa. Järviruoko niitetään vuonna 2012 rakennetulla niittolautalla. Sitä ennen niitettiin veneestä käsin. Kolmemetristä leikkuuterää voidaan nostaa ja laskea tarpeen mukaan. Myös keruulauttojen tekniikka on kehittynyt vuosien saatossa. Talkoolaisilta ei vaadita mitään ennakkotietoja työstä, vaan opastus tapahtuu paikan päällä. 
– Menneinä vuosina meillä on ollut talkooväkeä parikymmentä. Aktiivien keski-ikä on kuutisenkymmentä vuotta, joten nuorempiakin saisi mukaan tulla. Äidin kanssa olemme hoidelleet yleensä ruokahuoltoa, kertoo Helen Oksanen. 
Nyt Laukanlahden suojeluyhdistys suunnittelee, että ensi vuoden alkukesään voisi myös hakea niittolupaa. Perinteisesti niitetty on kerran vuodessa heinäkuun lopussa. Järviruoko on päätynyt paikallisten maanviljelijöiden pelloille parantamaan maa-ainesta. 
Yhdistys osallistuu Kaislakarkeloillaan Suomi 100 -juhlavuoteen kuuluvaan Sata suomalaista vesistötekoa -kampanjaan. Mukana ollaan myös Lounais-Suomen vesiensuojeluyhdistyksen sata vettä tutummaksi -hankkeessa, jonka tarkoituksena on lisätä tietämystä lounais-suomalaisten vesien laadusta vähän tutkittujen pintavesimuodostumien osalta.

Laukanlahden suojeluyhdistyksen kaislakarkelot lauantaina ja sunnuntaina kello 10 alkaen osoitteessa Roitmäentie 151. Talkoot voi aloittaa myös tulemalla kello 13 alkavaan vuoroon molempina päivinä. Niihin kannattaa ilmoittautua etukäteen osoitteessa www.laukanlahti.net.

 

Jaa artikkeli: