Skip to main content

Kaikille samat palvelut – Salon keskustasta

Salon kaupunki muisti meitä asukkaitaan taas tiedotuslehdellään, jonka saapuminen joka talouteen on sinänsä erinomainen asia. Samalla se kuitenkin tuo esille erittäin perusteellisesti sen, että palvelut keskittyvät yhä enemmän kaupungin keskustaan.

Erityisesti kiinnitti huomiota Liikuntapalvelujen ilmoitus siitä, että Muurlan ja Särkisalon kuntosaleihin avaimet tästä lähtien saa vain Salon keskustan uimahallilta. Särkisalon vanhat kuntosalin käyttäjät, joilla on vuosimaksua jäljellä, saavat vielä tämän kerran avaimen Särkisalon kirjastosta 12.4. alkaen. Uudet käyttäjät ja vuosikortin uusijat saavat avaimensa vain käymällä henkilökohtaisesti uimahallin kassalla. Avain on myös käyttöajan loputtua palautettava uimahallille kuukauden kuluessa.

Kuntosalin lukitus on ilmeisesti uusittu ja siihen on investoitu. Kaupungilla ei liikuntaviraston ilmoituksen mukaan ole varaa hankkia 300 € maksavaa avainten ohjelmointilaitetta Särkisalon kirjastoon. Eikä Särkisalon kohdalla ole mahdollista poiketa kaupungin keskustassa käyttöön otetusta järjestelmästä.

Kaikille siis samat palvelut. Joillekin ne ovat kilometrin tai parin kävelymatkan päässä. Joillekin, kuten särkisalolaisille, edestakaista matkaa tulee 70 – 110 km keskustassa käyntiä kohden. Avain maksaa 30 euroa vuodessa, mutta sen hakeminen ja palauttaminen tulee maksamaan omaa autoa käyttäen 60 – 100 euroa tämän lisäksi. Julkisia kulkuyhteyksiä ei tällaista asiointia varten ole nuorisolle eikä autottomille käytettävissä. Tosin, ainakin vielä toistaiseksi, bussilla pääsisi aamuvarhain keskustaan ja illalla työajan päätyttyä takaisin.

Rahan lisäksi tämä sahaaminen täältä äärialueilta keskustaan asioita hoitamaan, jättää jälkeensä melkoisen hiilijalanjäljen. Lieneekö tämä kansantaloudellisesti tai globaalisti kannatettavaa kehitystä. Olisi mahdollista ajatella, että laajan kunnan keskustaajaman ulkopuolella asiat voitaisiin järjestää toisin kuin keskustassa, ajatellen asukkaiden jonkinlaista yhdenvertaista kohtelua.

Tiedoksi kuitenkin, että Liikuntavirasto on sen verran valmis tulemaan vastaan, että jos jollekin on ylitsepääsemättömän vaikeaa asioida Salossa, mutta haluaisi kuitenkin kuntosalia käyttää, on mahdollista käydä maksamassa vuosimaksun käteisellä Särkisalon palvelupisteeseen, josta ilmoitetaan uimahallille maksajan tiedot ja tehdään avain valmiiksi ja toimitetaan se sisäisessä postissa Särkisalon palvelupisteeseen.

Tämä on poikkeusjärjestely, mutta mahdollista.
Miksi se ei voi olla normaali käytäntö täällä kaupungin kaukaisimmassa kolkassa, saaristopitäjä Särkisalossa?

Marja Tast
Pitäjäyhdistys Särfin ry:n puheenjohtaja

Jaa artikkeli: