Skip to main content

Joustavuus poistui Vuorilinnasta ruoanjakeluauton kyydissä

Kuljetusfirma Raselvteam Oy:n Johanna Rapo toi Vuorilinnaan viime torstaina lounaan ja välipalan. Päiväkodin keittäjä Virpi Leppälahti ottaa lähetyksen vastaan.Vuorilinnan vuorohoitopäiväkoti on joutunut uuden Salon myötä sopeutumaan aivan uudenlaisiin tapoihin. Päiväkodin oma keittäjä ei valmista enää ruokaa Vuorilinnan keittiössä vaan kesäkuun alusta alkaen lasten ruoka on kuljetettu jakeluautolla Perniön vanhainkodista. Jakeluauto ajaa kaksi kertaa päivässä Salosta Perniöön kuljettamaan ruokaa, ensimmäisen kerran ennen lounasta.
– Aamupuuron oma keittäjämme toistaiseksi vielä laittaa itse, Vuorilinnan johtaja Susan Taitonen-Isokangas sanoo.
Päiväkodissa ei ilahduttu tuoreesta järjestelystä. Se on hankaloittanut vuoropäiväkodin arkea monella tavalla. Jokainen päiväkodissa syötävä ateria on tilattava palvelusta etukäteen. Lapsen hoitoon tuleminen on siis tiedettävä hyvissä ajoin, jotta hänelle voidaan tilata hoitopäiväksi ruoka.

Perheillä on subjektiivinen päivähoito-oikeus, eli jokainen perhe voi viedä lapsensa päivähoitoon arkisin 6.30 – 17.00, riippumatta siitä käyvätkö vanhemmat töissä. Ruokajärjestelyjen vuoksi  Vuorilinnan on kuitenkin vaikea vastata yllättävään lastenhoitotarpeeseen. Ylimääräisiä ruoka-annoksia ei voi tilata vain varmuuden vuoksi.
– Toiminnastamme katoa kokonaan joustavuus, Taitonen-Isokangas harmittelee.
Taitonen-Isokankaan mukaan hänen hallintoalueensa toisessa, vain päivisin toimivassa Pesä-päiväkodissa jakelukeittiöjärjestely on toiminut jo vuosien ajan hyvin. Vuoropäiväkotiperiaatteella toimivan Vuorilinnan väelle se on kuitenkin tuonut ongelmia.
– Pesässä on säännölliset ruokailuajat – aamupala, lounas ja välipala –  ja joka päivä samat lapset samaan aikaan. Vuorilinnassa taas syödään viisi ateriaa päivässä ja joka päivinä eri lapset tulee eri aikaan.
– Menee hirvittävästi työaikaa ruokajärjestelyihin.
Aikaisemmin keittäjä on pystynyt joustamaan ja valmistanut ruokaa lapsille tarpeen mukaan ja nopeasti.
Päänvaivaa aiheuttaa myös se, että jakeluauto ei aina tule ajallaan. Tuotava ruoka ei aina vastaa tilattua, vaan esimerkiksi allerginen lapsi saattaa saada aterian, vaikka hän ei ole paikalla, eikä ruokaa ole tilattu. Jokainen tuotu ateria on kuitenkin maksettava. Ruoka myös saattaa loppua kesken.
Ennen Vuorilinnan lapset ovat saattaneet esimerkiksi leipoa yhdessä hoitajien kanssa päiväkodin omassa keittiössä. Enää keittiöstä ei kuitenkaan löydy leivonta-aineita, vaan kaikki tarvikkeet on käytävä ostamassa erikseen kaupasta.
Päiväkodissa ei tiedetä mitä uusi järjestely tulee loppujen lopuksi kustantamaan tai säästetäänkö toiminnassa. Päiväkodin keittäjä on Vuorilinnassa niin sanottu yhdistelmätyöntekijä, ja jatkaa työssään edelleen, joten palkkakustannuksia muutos ei supista.
– Ja kyllähän se kuljetuskin jotain maksaa.
Arkisin jakeluauto kuljettaa ruokia Perniössä myös muihin kohteisiin, mutta viikonloppuisin autossa kulkee vain Vuorilinnaan ja terveyskeskuksen tuotavat ruoka-annokset.

Päiväkodin keittäjä Virpi Leppälahti haluaa painottaa, että tyytymättömyys ei johdu vanhainkodin ruoasta vaan järjestelystä. Epätietoisuus ja huono informointi aiheuttavat harmia.
– Kun ei ole mitenkään edes näytetty toteen, että säästöjä tulisi. En tiedä budjettiani enkä oikeastaan edes tiedä minkä mukaan tätä laskutetaan, Virpi sanoo.

Jaa artikkeli: