Skip to main content

Joulu on tullut raketilla ja ratsain

Leila Räsänen esittelee vuosikymmenien aikana kertyneitä joulukortteja, joissa joulupukki kulkee miten milloinkin.Sataneljäkymmentä joulukorttia on levitetty riviin Leipyölin pitkille pöydille.
Joulun tuttu hahmo, joulupukki, yhdistää kortteja, mutta yksi asia vielä tarkemmin.

Jokaisessa kortissa pukki tai tontut ovat nimittäin matkalla jollain kulkupelillä; porojen vetämässä reessä usein, 1960-luvun lopun kortissa tontut ovat raketissa, välillä pukki pyöräilee tai mopoilee tai välillä ratsastaa. Välillä kelpaa apostolinkyytikin.

Kortit on haettu päivänvaloon perniöläisen Kyynämäen tilan vintiltä. Asialla ovat olleet sisarukset Leila Räsänen ja Marjo Kulmala, joiden omaan lapsuuteen ja perheeseen kortit kiinteästi liittyvät: kortteja on tullut niin perheen lapsille kuin vanhemmillekin.
–Marjo sen idean sai, että näistähän kootaan näyttely, kiittää Leila Räsänen.
Teemaksi valikoitui kuin itsestään pukin kulkupelit. Näyttely avautuu lauantaina Leipyölin tilan joulukahvilassa.

Kokoelman vanhin kortti on vuodelta 1912, ja siinä tarpova harmaanuttuinen pukki on kaukana pulskasta Coca-cola-pukista.

Kortit ovat olleet myös yritysten tapa muistaa asiakkaitaan: yhdessä kortissa joulupukki lahjoineen matkaa hirvien vetämän kylvökoneen päällä. Kortin sisältä selviää, että sen on lähettänyt maatalouskoneita valmistava Väderstad.

Koko juttu painetussa lehdessä

Jaa artikkeli: