Skip to main content

Jorma Ponkalan vuosien uurastus vesille

15 metriä pitkä Shalom laskettiin vesille Särkisalossa.Jorma Ponkala on kummallinen mies. Rakentaa kahdeksassa vuodessa yhdessä vaimonsa Kirstin kanssa viisitoistametrisen aurinkoveneen ja on päälisin puolin täysin tyyni, kun venettä lastataan auton kyytiin matkalle mereen.

Vene on saanut nimekseen Shalom.
–Shalom on hebreaa ja lyhimmillään se tarkoittaa rauhaa, selvittää Ponkala.
–Toiseksi shalom tarkoittaakin hyviä, rakkaudellisia välejä ympärillämme oleviin ihmisiin. Aivan erityisesti meiltä Shalom-veneessä olevilta tätä rakkautta kysytään, koska joka satamassa tulee ympärillämme olemaan paljon uteliaita ihmisiä, jotka esittävät aina samoja kysymyksiä ja  tulisivat mielellään veneeseen sisälle.

Shalom on jo tunnettu pitkin maailmaa, vierailukutsuja on tullut Papua-Uusi-Guinea myöten.
–Taidamme  kuitenkin tyytyä näihin vesiin, ennakoi Ponkala.

Edellisessä Kesälehti Tortosen jutussa Ponkala arveli veneen olevan meressä 2012, mutta viime vuonna hän katsoi parhaaksi antaa vuoden verran myöten. Osa venettä on vielä viimeistelemättä ihan käytännön syistä.
–Vaikka on laskettu, että vene kelluu suorassa, painopiste voi olla toisella laidalla.

Shalomin salonkikannella on tilaa 55 neliötä, oleskelutila, kaksi hyttiä, ohjaamo, keittiö, wc ja suihku ja kodinhoitotilat. Alemmalla kannella on kaksi pienempää hyttiä, askarteluhuone, sauna ja suihku, varasto ja jätevedenpuhdistamo.
–Tämä kestää sata vuotta, ympäristövaikutus on vuotta päälle aika vähän, keksijä muistuttaa.
Aluksessa kaikki toimii aurinkosähköllä, ruoanlaittoa myöten.

Jaa artikkeli: