Skip to main content

Jokamiehenoikeudet ovat luksusta, mutta pihaan niiden turvin ei saa tulla

Börje Silventoinen toivoo, että marjastajat ja sienestäjät kiertäisivät pihat riittävän kaukaa.Lähestyvä syksy saa monet metsään sieni- tai marjasaaliiden toivossa.  Suomalaiset jokamiehenoikeudet ovat jopa maailmanlaajuisesti ainutlaatuiset. Lähinnä yhtä laajat jokamiehenoikeudet ovat muissa Pohjoismaissa. Ne sallivat esimerkiksi marjastamisen ja sienestämisen varsin vapaasti ilman maanomistajan lupaa.

Oikeuksien rinnalla kulkee tässäkin tapauksessa rivi velvollisuuksia. Yksi niistä on se, että vaikka metsissä muuten saa varsin vapaasti kulkea, on piha-alueet ja viljelmät kierrettävä. Yhteentörmäyksiä sattuu välillä kuitenkin myös eteläisessä Salossa.
–Kun metsää riittää, niin sinne kyllä sopii mennä, mutta pihaan ei tarvitsisi tulla, toteaa Börje Silventoinen.

Hän viihtyy Perniössä sijaitsevalla mökillään ison osan vuodesta, ja turhan lähelle pihaa tulevat metsänkävijät ovat tuttu ilmiö. Kerran Silventoinen yhytti sienestäjät noin kymmenen metrin päästä saunan nurkalta, toisen kerran kivenheiton päässä talolta.
– Kaveri sanoi, että sinulla on vaan puoli hehtaaria tonttia, Silventoinen muistelee. –Mutta kyse ei olekaan siitä, kenen maalla ollaan, vaan että tullaan piha-alueelle.

Tilanne harmittaa sikäli, että kohtaamiset usein kärjistyvät suunsoitoksi. Pari vuotta sitten Silventoinen joutui puuttumaan tilanteeseen, jossa metsään mielineet olivat pysäköineet autonsa aivan mökin pihatielle.
–Pakko oli mennä sanomaan, että meidän pitäisi päästä täältä pihalta poiskin. He tähän, että aina ovat tähän jättäneet autonsa, Silventoinen hörähtää.
 

Tästä linkistä näet, mitä jokamiehenoikeudet sallivat ja mitä eivät (Ympäristöministeriö)

Jaa artikkeli: