Skip to main content

Jokainen susihavainto kannattaa ilmoittaa

Reine Rinteen pässejä kiinnosti toimittajan kamera hetken aikaa; sen jälkeen laitumen herkut veivät voiton. Taustalla näkyy petoaita, jonka suojiin eläimet kootaan yöksi.

Koko tuo itsevarmuutta. Bordercollie Sisu saa ajettua toistakymmentä pässiä kuusen varjosta laitumelle valokuvaa varten, mutta pässeistä muhkein päättää pian, että tämä on nähty, ja palaa siestalle.

Muu katras jatkaa laiduntamista: suihin häviää Saarenjärven rantaniittyä ja lepänversoja suullinen kerrallaan.Runsaat parisataa metriä petoaitaa on tällekin laitumelle tarjonnut Riistakeskuksen kautta maa-ja metsätalousministeriö ja se oli talkoovoimin päivässä pystyssä.
–Petoaitaa varten piti olla kyllä perustelut ja kertoa havainnoista ja onko ollut läheltä piti -tilanteita, summaa Reine Rinne.

Hän katselee susikysymystä monesta vinkkelistä:  lampurina, eläinlääkärinä, metsästäjänä ja petoyhdyshenkilönä.  Viimeksi mainitussa roolissa hän toivoisi, että kaikki susihavainnot ilmoitettaisiin.
–Vaikka havainto tuntuisi epävarmalta, se kannattaa ilmoittaa. Mahdollisuuksien mukaan vielä pyrimme varmentamaan havainnot. Sekin selviää jutellessa, jos havainto on ihan perätön.

Petoyhdyshenkilön kautta havainnot kirjataan Tassu-tietopalveluun.

Lääninrajalta löytyi kahdeksan suden DNA:ta

Salon ja Raaseporin rajalla on edelleen suden laumareviiri. Luonnonvarakeskus julkisti viime viikolla susikanta-arvionsa, jossa kerrataan paitsi nykytilanne, myös tehdään ennuste maaliskuuhun 2025 asti.

Koko maassa eli Luken arvion mukaan maaliskuussa 310 sutta. Arvio eläinten määrästä on parikymmentä suurempi kuin maaliskuussa 2022 oli tehty.

Luken kartta-aineiston perusteella paljoa ei vuodessa ole muuttunut. Läntisessä Suomessa vahvin kanta on on ennen muuta Tampereelta länteen ja lounaaseen avautuvan kolmion alueella; eläimiä on niin Varsinais-Suomessa,Satakunnan eteläosassa kuin Länsi-Uudellamaallakin.

Luken arvio pohjaa isolta osin petoyhdyshenkilöiden Tassu-havaintojärjestelmään kirjaamiin tietoihin. Lääninrajan tuntumassa viihtyvän eli Raaseporin reviirin alueelta kerättiin kaikkiaan 29 DNA-näytettä. Onnistuneista määrityksistä saatiin tunnistettua yhteensä kahdeksan eri susiyksilöä.

Kartan perusteella havaintoja kahdesta sudesta on tehty runsaasti Hangontien tuntumassa Hankoniemen kapealla kohdalla Lappohjan paikkeilla. Toinen tihentymä on Salon ja Perniön välisen kantatie 52:n tuntumassa Yliskylän-Kotaladon kohdilla.

DNA-näytteitä on kerätty ennen muuta Kiskon Kirkkojärven ja Pohjanpitäjänlahden väliin jäävältä alueelta.

Lisää susista päivän lehdessä!

 

Jaa artikkeli: