Skip to main content

Jäteauton kohdalla ei tarvitse ottaa enää nenästä kiinni

Tätäkin on jätehuoltoyrittäjän arki: Heimo Koskinen tasapainotti tiistaina jätteenkuljetusautojen renkaita.

Jätehuoltoalan yrittäjän voisi kuvata lehtijuttua varten jäteauton puikoissa tai romukasan päällä.  Tai sitten sellaisessa työssä, mikä ei tule heti mieleenkään.

Heimo Koskisen osalta arki tarkoitti tiistaiaamuna sitä, että hän asensi kuorma-autojen renkaita vanteille ja tasapainotti ne.  Koskinen summaa, että itse jäteautojen rengastyötkin tehden säästyy selvää rahaa ja aikaa.
–Saamme pyörät alle tässä hallissa vaikka viikonloppuna, kun autot eivät ole ajossa.  Tätä se yrittäminen on, että pitää yrittää säästääkin.  Harvemmin näissä hommissa glamuuria on, Koskinen naurahtaa.

Ja välillä sattuu ajovuoro yrittäjälle itselleenkin: jutuntekoaikaa sovittaessa Koskinen vastasi puhelimeen Topinojan jäteasemalta, minne oli juuri viemässä kuormallista kalkkunanrasvaa.

Joskus sentään saa vetää jalkaan prässihousua kuten viikonloppuna, jolloin Jätehulto H.Koskinen Oy  palkittiin alueen vuoden yrityksenä.  Valinnan teki Perniön-Särkisalon yrittäjäyhdistys.

Koskinen myöntää, että tunnustus lämmittää; mies on ollut mukana yrityksen toiminnassa vuodesta 1998 lähtien ja miettii, että matkalle mahtuu muutos toisensa perään eikä tulevaisuuskaan ole vailla uhkia.  Ennen muuta askarruttavat jätelain uudistuksen seuraukset: muutoksen myötä Lounais-Suomen Jätehuolto kilpailuttaa ja järjestää hyötyjätteiden kuljetukset. Koskinen arvelee, että kolmen suuren toimijan joukko on kisassa pientä ja paikallista vahvemmalla.
–Kyllä siinä sulaa siivu liikevaihdosta, jos niin on.  Ei voi kuin miettiä, mitä sitten ovat meillä ne korvaavat ajot.

Yritys työllistää parhaillaan 12 työntekijää ja Perniön lisäksi sillä on toimipiste Piikkiössä. Autoja on ajossa kymmenkunta. Toimitusjohtaja Heimo Koskisen lisäksi perheyrityksen toiminnassa on mukana hänen veljensä Heikki Koskinen.

Yrityksen leipäpuuta on polttokelpoisen sekä sekajätteen, biojätteen, pahvi- ja kartonkijätteen, lasi, metallin ja paperin keräys. Samoin kerättävien listalla on muovipakkauksia ja energiajätettä.   Yritys kerää ja kuljettaa jätejakeet eteenpäin jatkokäsittelyyn, esimerkiksi polttokelpoisen jätteen Lounavoiman lämpölaitokselle Saloon tai pienmetallin Korvenmäkeen, mistä se taas jatkaa matkaansa kohti uusiokäyttöä.
Jätteestä puhuminen voi silti viedä ajatukset harhaan, sillä kierrättämisestä on pohjiltaan kysymys.

–Muistan vielä sen ajan, kun oli kaikki yhdessä säkkitelineessä ja sieltä sai välillä päälleen vaikka mitä.  Nythän pääsee melkein astiaan koskematta.  Joku kaupan sekajätepuriste voi vähän tuoksahtaa, mutta joskus näkee, että pikkupojat painavat sormilla nenää kiinni, että hyh miten haisee, vaikka ajaisi sellaista autoa, joka on täynnä kierrätyspaperia. Ja se ei kyllä haise, Koskinen myhäilee.

 

Koko juttu 1.12. painetussa ja digilehdessä!

Jaa artikkeli: