Skip to main content

Teijon retkeilyalue on Perniön alueen helmiä monipuolisen luontonsa ja helpon saavutettavuutensa ansiosta.  Paras kehu alueelle lienee, että sillä käydään lähes ympäri vuoden sankoin joukoin päiväretkillä tai pidemmillä jotoksilla.

Vireillä ovat nyt suunnitelmat alueen saattamisesta kansallispuistoksi (Perniönseudun Lehti 5.4.)

Aloite on alkumatkassaan, se on tulevana maanantaina Salon kaupunginhallituksen käsittelyssä. 

Aloitteen tehneen Hannu Paunilan pohja-ajatuksena on ollut saada pidettyä jo häiritseväksi koetut hakkuut kurissa.   Metsähallitus on kaatanut sieltä täältä puustoa metsätalouden nimissä.

Se, että ratkaisuksi tarvitaan kansallispuiston perustaminen lakimuutoksineen kaikkineen, vaikuttaa järeältä keinolta puuttua asiaan, joka alueen omistajan pitäisi itsekin tiedostaa:  Teijon metsät ovat ruuhka-Suomessa kohtalaisen ainutlaatuinen ja isokin kokonaisuus, joka esimerkiksi liiallisilla hakkuilla on kerralla ja pysyvästi pilattu. Nyt syntyvä keskustelu saattaa jo herätellä alueen omistajan siihen, että harkintaa on käytettävä.

Kansallispuiston perustaminen olisi tietysti varma keino rauhoittaa alue ja joidenkin korvaan retkeilyalue saattaa kalskahtaakin juhlavammalta.  

Toisaalta kaikkia valtion metsiä ei ole syytä Teijolla tyystin rauhoittaa, osa alueesta on sellaista, joka hoitonsa ansaitsee.   Vähän sivussa retkeilyalueen ytimestä on esimerkiksi Teijon luonnonpuisto joka on ainutlaatuinen, ei luonnontilansa vaan rakennetun ympäristönsä ansiosta. Se kaipaisi hoitoa jo kipeästi .

Se kolmas sektori

Kolmas sektori ja sen mukaan ottaminen muuttuivat juhlapuheista täydeksi todeksi Särkisalossa eilen.

Särkisalokoti on tyhjä mutta jatkossa ikäihmiset kokoontuvat siellä viikottain kahville.
Homman ydin on siinä että juuri kolmas sektori kantaa asiassa ison vastuun. Mukana on jo kaikkiaan kuusi yhdistystä ja seurakunta. Ensimmäisellä kerralla kahvitus sai kerrassaan lämpimän vastaanoton.

Asia on tietysti pohjiltaan surullinen, vapaaehtoispohjalta hoidetaan nyt sellainen toiminto joka ennen hoitui yhteiskunnan puolesta kuin ohimennen.
Lopputulos tietysti ratkaisee ja järjestäjiä varmasti palkitsee se että vastaanotto oli hyvä.
Kahvittajille sopii toivoa jaksamista ja työn iloa seuraaviksikin keskiviikoiksi.

Jaa artikkeli: