Skip to main content

Isännöitsijä auttaa, jos tiekunnalta loppuvat paukut

Tieisännöitsijän palvelukset voivat olla oikea ratkaisu, jos yksityistiekunnassa ei ole mahdollisuuksia esimerkiksi tiekunnan paperitöihin, sanoo Inga-Lill Hassel.  Kuvassa on pätkä yksityistietä Kiskon Kärkelässä. Tänä talvena ei juuri hiekoitus- tai auraustöitä ole pikkuteillä ollut, mutta kuoppien ja veden aiheuttamaa huoltotarvetta on monin paikoin riittänyt.
–Monella yksityistiellä on ollut paljon tekemistä, puntaroi kiskolainen Inga-Lill Hassel kävellessään reikäistä Kärkelänkartanontietä koiransa kanssa.

Hän katselee tietä paitsi tienkäyttäjänä, myös tuoreena tieisännöitsijänä.  Hassel suoritti tieisännöitsijän tutkinnon ennen joulua. Koulutukset järjestää Suomen tieyhdistys ja Suomi on toistaiseksi ainoa maa, jossa toimii tieisännöitsijöitä. Heitä on parhaillaan noin 200. Tarve on kasvava:
–Entistä enemmän on tiekuntia, joissa on tarve ulkopuoliselle avulle, Hassel uskoo.

Näin silloin, jos esimerkiksi tien osakkaat asuvat muualla tai osakkaat ovat jo iäkkäitä. Tiekunta ostaa isännöitsijältä tarvitsemiaan palveluita. Tieisännöitsijä voi vastata esimerkiksi tiekunnan hallinnosta ja taloudenpidosta ja muista rutiineista kuten kokousten koollekutsumisesta ja järjestämisestä.
–Yhtä lailla joku isännöitsijä voi vastata koko paketista eli myös hoitotöistä. Useimmiten on kuitenkin niin, että häneltä ostetaan joku tietty palvelu, Hassel kertoo.
–Kaikki pohjautuu yksityistielakiin.

Hassel suunnittelee yksityistieiltaa Perniöön lähiaikoina. Tarkka päivämäärä on vielä auki. Ohjelmassa tullee olemaan asiaa ainakin avustuksista, samoin metsäteille tarkoitetuista Kemera-tuista.

Jaa artikkeli: