Skip to main content

Hyvät ajatukset arvossaan

Työllisyystilastot eivät muuttuneet eilisen jälkeen ainakaan kauniimmiksi; Microsoft ilmoitti irtisanovansa Suomesta yli 1300 ihmistä.
Asia sohaisee vielä kerran myös Saloa; kaikkiaan kolmisensataa salolaista on käynyt töissä Microsoftin yksiköissä muilla paikkakunnilla. Tieto irtisanomisista ei välttämättä ollut monellekaan yllätys, mutta mittakaava saattoi olla.

Tieto pistää varmasti mietteliääksi siellä, missä työllistymistä mietitään.

Yksi sattuma sopassa on palkkatuki, joka on tänä vuonna loppumassa jo kesken. Sinänsä palkkatuki on ajatuksena oiva; pieni lykky voi olla monelle yritykselle se, joka rohkaisee työntekijän palkkaamiseen. Yhdistysten puolella kyse on usein jo inhimillisesti isosta asiasta: siitä, että tuella voidaan palkata pitkäaikaistyötön edes määräaikaisesti työelämän syrjään kiinni.

Toisaalta valtion kukkaro ei ole pohjaton, ja miettiä voidaan, onko pitkän päälle kannattavampaa painottaa valtion tukirahoja esimerkiksi uusien yritysten starttirahoihin nykyistä enemmänkin. Erillisiä rakennemuutosrahoja pitäisi nyt kovia kokeville alueille löytyä ensiavuksi joka tapauksessa.
Keinoja mietitään ja työllisyyden hoito on nykyään monen toimijan yhteispeliä; esimerkiksi Salon kaupungin koordinoimassa Voitto-hankkeessa mukana ovat niin kaupunki, koulutuskuntayhtymä kuin ammattikorkeakoulukin.

Kaupungin sivulla todetaan, että hankkeen puitteissa esitetään kaupunginhallituksen käsittelyyn säännöllisesti uusia toimenpideavauksia liittyen työllisyyden hoitoon. Virke voi olla kapulakieltä, mutta sen sisältö on pohjimmiltaan osuva: työllisyyden hoitoon tarvitaan väistämättä paitsi hiukan rahaa, myös ennakkoluulottomia ajatuksia ja esityksiä.

Jaa artikkeli: